неделя, юли 23, 2017

Базиликата на свети апостол Йоан Богослов в Ефес


Таня Илиева


Базиликата,,Свети апостол Йоан Богослов"е построена на мястото, където се предполага,че е гробът на свети апостол Йоан Богослов. През 37-42 година свети Йоан Богослов напуска Йерусалим и се установява в Ефес.Когато починал,той бил погребан в църквата, която е съществувала по това време,сега на нейно място е базиликата.На мраморната плоча на олтара, които се намира над гроба му е имало надпис с думите от 14- и стих от 131 Псалм, които гласи:,,Това е моето място за почивка,тук ще живея вечно". Когато извършили отваряне на гроба му, имало само прах.Има предание, което гласяло,че свети Йоан Богослов не е мъртъв, а само спял в гроба си и при всяко дихание се вдига прах, и то се казва манна.Манната се смятала за лечебна.За тази манна се споменава от свети Августин Блажени и в книгите на един автор наречен Вилибалд.

Първата постройка на базиликата е датирана през 4 век, тя била с внушителни размери 246-146 метра, кръстокуполна.Абсидата и синтрионът образували един голям тунел,покривът ѝ бил направен от дърво.Има спор дали е построена през времето на управлението на император Константин Велики или на император Теодосий Първи.
През управлението на император Юстиниан Велики вече базиликата е била много по-великолепна и по- голяма.Предполага се,че е била изградена в периода 550-65 година.Вече размерите ѝ били 428-213 метра.

Историкът Прокопий Кесарийски разказва,че тя е била построена по подобие на църквата,, Светите Апостоли" в Константинопол.Има запазени монограми на императорската двойка Юстиниан и Теодора. Строежът е наблюдаван от епископ Ипатий, като за водните нужди на района има и построен водопровод. Довършителните работи били продължили при управлението на императорите Юстиниан Втори и Тиберий Втори. 

Базиликата била кръстокуполна, състояща се от 6 купола. Подът бил изработен от мноцветна мозайка, а по стените имало мрамор и прекрасни стенописи.Южната врата се наричала,, Портата на гоненията", предполага се ,че от нея е изгонен от града апостол Павел.На север има баптистерий.От източната страна има елипсовиден коридор, които води до малък параклис и ризницата.




Translate