вторник, юли 25, 2017

Полезно е да се знае: Пътят и катедралата на свети апостол Яков

Таня Илиева

Катедралата,, Сантяго де Компостела" е едно от важните места за поклонение.Тя е крайната точка на множество християни, които са тръгнали на поклонение, този маршрут се нарича Камино или Пътят на свети апостол Яков.
Този път е дълъг почти 800 километра и започва от лозовите масиви в Южна Франция и минава през провинция Галисия. Благодарение на своята популярност този маршрут е оказал влияние върху развитието на културата в епохата на Средновековието. Историята разказва,че на император Карл Велики му се присънило,че Млечният път, които се простира през Франция и Испания, трябва да се разчисти от маврите, и затова е призван сам той  императорът да го направи.Императорът повел войската си през Пиринеите и освободил Кастилия,Леон, Галисия, Навара и Ла - Роха( това е провинция населена с баско население, със столица Логроньо).

Първият известен поклонник е бил епископа на Беневенто, на име Голдшак от Пюи.Той е осъществил своето поклонение през зимата на 950-51 година.По този маршрут са минали Ел Сид,крал Луи Седми Френски, свети Франциск от Асизи.

Крайната цел на всички поклонници са мощите на свети апостол Яков. Той е един от 12-те ученици на Иисус Христос, той е бил брат на свети Йоан Богослов. Загинал е като мъченик, цар Ирод е заповядал да го екзекутират.Двама от неговите ученици, Анастасий и Теодор са пренесли тялото му от Йерусалим с лодка през Средиземно море до град Компостела.

Мощите му са открити през 819 година и се издига базилика върху гробницата му. Тази базилика е била разрушена от маврите, даже те отнесли камбаните в Кордоба.Новата базилика е започната при крал Алфонсо Шести, като е довършена през 1211 година. Фасадата е дело на местния архитект Фернандо Касае и е изработена през 18 век.

На централния фронтон са поставени статуите на апостол Яков, на Атанасий и Теодор.Главният вход на катедралата се нарича Врата на Славата, която е изработена от маестро Матео през 1188 година. Тимпанът и колоните на трите портала са украсени със статуите и картините от Страшния съд.Арките по страничните врати са изрисувани с Христос в Славата си, които е заобиколен от четиримата евангелисти : Йоан, Марк, Матей,Лука и също 24-мата царе от Апокалипсиса, които свирят на различни музикални инструменти.

Точно под фигурата на Иисус Христос се намира статуята на свети апостол Яков,под  него има автопортрет на маестро Матео.

Старият олтар в романски стил е подменен с бароков стил олтар, които е изработен от Доминго Антонио де Андраде.

Свети апостол Яков е изобразен по три начина, като учител, убиец на маврите и поклонник.Точно под изображенията му се намират неговите мощи поставени в ковчег от сребро.







Translate