вторник, юли 25, 2017

Успението на света Анна


Таня Илиева


Света праведна Анна, произхожда от семейство на свещеник от рода на Аарон.Съпругът ѝ Йоаким произхождал от домът на цар Давид, според старото пророчество е трябвало от този дом да се роди Месията.

Двамата съпрузи живеели в град Назарет.Те се били посветили живота си на благотворителността, те давали две трети от доходите си на бедните и на Йерусалимския храм. Те били бездетни,и това било повод за скръб от тяхна страна, защото това се смятало за голямо нещастие и Божие наказание в онези времена.

Света Анна смятала себе си за виновна за това.Тя проливала сълзи и отправяла молитви към Бога да я дари с рожба.Тя дала обет ,ако роди дете то да бъде посветено на Господ.

В същото време Йоаким бил в пустинята и се молел също за рожба.И на двамата бил изпратен Ангел Господен с вестта,че молитвите им са чути и ще им се роди момиченце, на което ще дадат името Мария. Така и станало. До тригодишна възраст Мария живяла в дома на родителите си, и тогава тя била отведена от светите Анна и Йоаким в Йерусалимския храм, където останала до навършване на пълнолетие.Не след дълго Йоаким починал на 80- годишна възраст.Света Анна живяла още две години след смъртта на съпруга си и тя починала на 79 години.

При император Юстиниан Велики е бил построен храм в Константинопол,посветен на нея, при император Юстиниан Втори станало обновяването му, поради причината,че света Анна се явила на бременната му съпруга.По същото време покривалото на света Анна било пренесено в Константинопол.




Translate