понеделник, август 21, 2017

Личности: Свети свещеномъченик Симеон (Стефан) Самоковски и Софийски

Таня Илиева

Свети Симеон(Стефан) е митрополит на Самоков от 28 август 1734 година и един от 9- те софийски светци. Рожденото му място и датата на раждане са останали неизвестни за историята. Той се смята за покровител на град Самоков. По времето когато става митрополит е било възможно да се извършва богослужение единствено в един единствен храм в града, това е било Бельовата църква. Митрополията се намирала в град Дупница. 

Митрополит Симеон през периода 1735-39 година, с протекцията на високопоставени  духовници като Ипекският патриарх Арсений Четвърти,става идеолог на въстание на архиереите. Гнездото на въстанието е„Свети Спас“, манастир намиращ се над сегашното село Долни Лозен. Когато е разкрито съзаклятието през края на юли и началото на август 1737 година, е издадена заповед от Али Паша Кюпрюлюоглу и като резултат от нея са избити 350 свещеници,цивилни граждани от София и хора от селата около нея.
На 20 юли митрополитският дом в Дупница е подложен на грабеж, митрополит Симеон е арестуван и затворен в турските казарми, по време на ареста му се е оказвал натиск върху него да приеме исляма в продължение на три дни. Целият му престой в затвора е продължил 23 дни.Тези казарми по-късно са станали и затвор за Васил Левски.
На 21 август 1737 година  е издигната бесилка зад църквата„Света София“, където след години и Васил Левски е обесен. Това се е случило по заповед на Али Паша. Чудо се е случило, когато е започвало изпълнението на присъдата, три пъти се е наложило да го бесят, и той тогава е издъхнал.Тялото му висяло през следващите няколко дни за назидание, то щяло да остане още,но въжето се прокъсало. 
Али Паша не желаел гробът на митрополит Симеон, да се превърне в място за поклонение и издал заповед да бъде погребан този мъченик за вярата и народа в Самоков.

През 1994 година при археологически разкопки в Бельовата църква, Веселин Хаджиангелов намира мощите на митрополит Симеон. Гробът му се намира в ляво от вратата в притвора. Тялото на митрополит Симеон е било отблечено според канона:с евангелие, митрополитският жезъл и одеждите от златотъкан плат.

В Рилската света  обител е открита паметна бележка написана от ръката на митрополит Симеон,която съобщава за негово посещение в там и се характеризира с много красив почерк и оставен подпис.

През 2000 година са открити сведения,че митрополит Симеон Самоковски е канонизиран за мъченик. Паметта му се отбелязва на 21 август, тази дата се чества и като празник на град Самоков.

Translate