понеделник, юли 17, 2017

На този ден: Падането на Търново под османска власт

Таня Илиева

„То беше през есента на, 1393 година.Ужасна година за България!Столицата и Търново беше превзета от Челеби Сюлейман, едва преди три месеца, на 17 юли. Османските завоевателни орди, преминали през Орхана Дарданелите, бяха опустошили и подчинили Тракия, Македония. На 1364 година Лала Шахин, пълководецът му, беше превзел Стара Загора и после Пловдив, София беше паднала през 1382 година; повечето градове на Северна България един след друг се подчиниха на османците, като Варна, Силистра, Никопол; оставаше само Велико Търново, но след три месеца обсада и то падна, обляно в кръв след един жесток юруш на Челеби Сюлейман въз крепостта.
Последният български цар Иван Шишман бе убит или умрял някъде в плен,в една пловдивска тъмница, казват някои историци.България, като свободна държава, загина печално и глухо, без да даде сериозен отпор-тя няма едно Косово, за да умре, увенчана с трагическия ореол на героизма.

Безконечни вътрешни крамоли,безсмислени свади и войни със съседите бяха я изнемощяли, продажността и упадъка на болярството, тлетвороното влияние на отрицателното учение на богомилството, вечните тревоги, смутове и ненужни борби с византийците бяха убили България беше загинала“(Иван Вазов)  
                                                                                                                                                                                  
Битката при Косово поле на 15 юни 1389 година е началото на края на Второто българско царство. В тази кръвопролитна битка, която няма победител, където е убит княз Лазар Хребелянович,предводител на войската от българи,сърби и албанци, белязана от огромни човешки жертви. Османската войска също претърпява огромни загуби убит е емирът Мурад Първи, и неговото място заема синът му Баязид Първи Светкавицата. 
През 1393 година Баязид Първи предприема военна акция  срещу воеводата Мирчо. Когато войската достигнала град Никопол пристигнали пратеници на воеводата Мирчо и март месец е бил сключен мирен договор,които гласял,че влашкият воевода ще плаща всяка година данък равен на 3000 гроша и става васал на султана. По това време вече Мирчо престава да използва титлата„господар на земята на деспот Добротица и владетел на Силистра“, предполага се,че той е отстъпил владенията на Баязид. Мирът бил сключен,но Баязид на връщане, неочаквано за всички обсадил Търновград. Датата на началото не е известна, но това което се чете в хрониката на Григорий Цамблак, тя е била мащабна и много продължителна.Става ясно,че града е бил блокиран.
За ръководенето на отбраната на Търново няма яснота. Предполага се,че отначало е ръководенето е било лично от цар Иван Шишман и синът му Александър, и на по-късен етап от патриарх Евтимий.

Търново е превзето на 17 юли 1393 година.Според преданието е бил изграден от четири укрепени квартала. Последният четвърти бил по-слабо укрепен и първо от там проникнали османците. Първият османец бил Адил баба, но бил убит. Пак според легенда мястото, където проникнали османците било посочено от един евреин, който бил убит впоследствие.Според Григорий Цамблак,градът паднал заради греховете си и защото Божията воля допуснала това. Това говори за предателство.След превземането на града църквите били разрушени  и превърнати в джамии. Единствено църквата„Свети Петър и Павел“се е запазила през периода на робството като действащ храм.



Translate