понеделник, юли 17, 2017

Света великомъченица Марина Антиохийска

Таня Илиева


Православната църква отбелязва на 17 юли,паметта на света великомъченица Марина, на тази дата е записано нейното житие в Минологият на император Василий Втори, от 979-89 година.През цялото време на същетсвуване  на църквите на Изток нейната памет се почита в тях, както в православната така и в коптската църква.

В по-късната римокатолическа традиция, от времето на„Златната легенда“,написана през 1260 година,Марина Антиохийска става Маргарита Антиохийска.

Светицата е била обявена от папа Геласий през 494 година за неканонична, но нейното почитане на Запад отново се възродило по времената на кръстоностните походи.Маргарита била покровителка на всички, и затова тя станала много популярна на Запад, даже тя е прибавена към списъка на 14-те светии помощници.

Има две жития за светата великомъченица: гръцко и латинско.
Гръцкото житие разказва,че Марина е била една от жертвите на едно от най-жестоките и многочислени гонения, това при император Диоклециан, но времето на нейните мъки не е оказано в старите жития.

Най-ранното житие на великомъченицата е в Минологият на император Василий Втори, съставено в периода 979-89 година.
Според разказаното в Минологият на император Василий Втори, Марина била родом от Антиохия в Писидия, нейният баща Едесий бил  езически жрец.Марина станала християнка и била отведена при Олимврий, епарх на Антиохия, и била принуждавана да се отрече от Христос и да пренесе жертва на идолите. Тя отказала и била хвърлена в тъмница.Там и се явил един огромен дракон,който обвил шията и започнал да я души. Тя направила кръст и той умрял. След това я преместили в една яма с вода. Там се явил един гълъб, благословил водата и я покръстил. Тя излязла от водата и пред епархът изповядала своята вяра.Била осъдена на посичане с меч. Когато я завели на лобното и място,тя дълго се молила и след това била обезглавена.

В латинското и житие има много много нови подробности,други пък противоречат . В западното и житие е споменат първият и житиеписец, Теотим пряк свидетел на наказанието на света великомъченица Марина.

Света великомъченица Марина се ползва с особена почит в Гърция, където в нейна чест са издигнати много храмове.
В Римокатолическата църква нейният празник се отбелязва на 20 юли.


Translate