четвъртък, юни 22, 2017

Епископската базилика в Пловдив продължава да разкрива тайните си




Таня Илиева

 

Епископската базилика в Пловдив  продължава да разкрива своите тайни.Археолозите споделят,че техните очаквания при започване на разкопките са били по-скромни.

В началото на тази седмица се появи една находка с уникален характер. Това е кръщелен купел, в които са били кръщавани децата в раннохристиянския храм. Жени Танкова, която е ръководител на екипа от археолози споделя следното:„По ръба на купела,има надписи и християнски знак“, не скривайки чувството на изненада от находката. Купелът е счупен, но отделните части са много добре запазени и това дава възможност той да бъде възстановен така както е изглеждал. Датировката на находката е приблизителна на база на надписа върху него.Той е на около 1500 години и има предположение,че е подарък от патриарха на Константинопол- Македоний Втори*(494 година-511 година).

Другата ценна находка е един мраморен капител, на които са изобразени глави на бикове и лаврови венци.
    
*патриарх Македоний Втори е бил патриарх от месец юли 494 година до месец август 511 година.Православната църква го е канонизирала и чества паметта му на 25 април.Той е бил изпратен в изгнание по време на император Анастасий Втори, и е починал през 516 година в Пафлагония. Погребан е в Константинопол в църквата„Свети Калиник“  


Translate