понеделник, юни 26, 2017

Драмата в Грузия продължава

Таня Илиева

 В градския съд на Тбилиси продължава да се разглежда делото за подготовка на убийството на административния секретар на Патриарха на цяла Грузия Илия Втори Шорена Тетруашвили, по което е обвиняем протоиерей Георгий Мамаладзе.

На заседание в петък е бил разпитан от обвинението и защитата главният свидетел Ираклий Мамаладзе.Заседанията на съда са закрити,защото има информация от секретен характер.

Протоиерей Георги Мамаладзе беше задържан на 10 февруари на летището в Тбилиси, от където е трябвало да отпътува за Германия. По онова време  в Германия беше Илия Втори, които беше на лечение, където сред придружаващите го е била и Тетруашвили. Според данните на следствието, в багажа на Мамаладзе е бил намерен цианид натрий, а в жилището огнестрелно оръжие с шест патрона.
Въпреки че, заседанието е било закрито, и обвинението и защитата разказват някои от детайлите на разпита на Ираклий  Мамаладзе.
Прокурорът по делото Джаржди Циклаури разказва  следното:„Главният свидетел потвърди,че Георгий Мамаладзе е имал намерение да убие човек, а адвоката на подсъдимия се опита да преобърне разказа на свидетеля“
Адвокатът на протоиерей Георгий Мамаладзе, Ека Ломидзе  е отправил нападки спрямо прокуратурата. По-точно я обвинява в опит да въздейства върху показанията на свидетеля.
„Прокуратурата се опитва да задава подвеждащи въпроси и получава от него такава информация, която е изгодна за нея.Защитата на Георгий Мамаладзе задава такива въпроси, които ще докажат неговата невинност“

И докато прокуратура и защита си отправят взаимни обвинения, самият Георгий Мамаладзе остава в ареста до приключване на съдебното дирене. Присъдата, която го очаква евентуално е от 16 до 20 години затвор. Тъй като той е обвинен в подготовка на предумишлено убийство при отежняващи обстоятелства, от егоистични мотиви и незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и съответно и незаконното му придобиване.    

Translate