вторник, юни 20, 2017

Полезно е да се знае: Там, където се срещнаха Христос и апостол Петър

Таня Илиева
Всеки  от нас е чел романа„Quo Vadis“ на Хенрих Синкеевич. Но малцина знаят, че вдъхновението му за написването на книгата е дошло ,докато е седял  в една малка църква наречена„Quo Vadis, Domine?“ или както се нарича официално„Санта-Мария-ин Палмис". Тя се намира на югоизток в  Рим на 800 метра от Портата на Свети Севастиян, където Виа Ардеатина се разклонява за Виа Апия. Църквата се нарича така, защото е построена  на мястото,където според преданието е била срещата на Иисус Христос с апостол Петър, които се готвел да напусне Рим поради гоненията  срещу християните.Апостол Петър попитал Иисус Христос„ Къде отиваш,Господи?“. А Иисус Христос отговорил:„Аз отивам  в Рим, да бъда  разпнат отново“.
Според историците апостол Петър е живял в Рим, там където се намират сега катакомбите„Свети Севастиян“(светец присъстващ в календара на православни и римокатолици) или както е известна къщата на апостол Петър. Един надпис поставен от папа Дамас Първи гласи:„Вие,които търсите имената на Петър и Павел, трябва  да знаете,че светиите са живели тук“.
Като свидетелство за тази среща е мраморната плоча в центъра на църквата се приемат двата отпечатъка на стъпките,които и оставил Христос.    


Translate