неделя, април 30, 2017

Неделя на мироносците

Таня Илиева 

Третата неделя след Пасха , църквата прави възпоменание на жените мироносци и праведния Йосиф Ариматейски и Никодим - тайните последователи на Иисус Христос . 
Със богослужението си Църквата отново ни отправя към Голгота , към Кръста на Иисус Христос , от което  снемат Тялото Му  и Йосиф Ариматейски и Никодим го погребват в гробницата . И след това жените отиват на гроба му , за да помажат Неговото Тяло с благовонни масла , и първи са видяли неговото Възкресение .
Света Мария Клеопова , мироносица , е дъщеря на праведния Йосиф  Обручник от първия му брак . Пресвета Богородица е живяла заедно с дъщерята на Йосиф , и те се заобичали като две сестри . Мария била омъжена за неговия по млад брат ( т.е. нейният чичо Клеопа) , и затова тя се нарича Клеопова . Нейно дете бил свещеномъченик Симеон , апостол един от 70 те , той бил втори епископ на Йерусалимската църква .

Света Йоана , съпругата на Хуза , домоуправителя на цар Ирод , тя била една от жените , които следвали Иисус Христос по време на неговите проповеди , и му служила заедно с другите жени след Кръстната му смърт , тя заедно с другите жени отишла на Гроба Му и чула вестта за Възкресението Му .

Праведните сестри Марта и Мария които са вярвали в Христос още преди възкресението му , свидетели на възкресението на Лазар и убийството на свети Архидякон Стефан , преследвани при гоненията на Йерусалимската църква и отишли в изгнание с брат им Лазар , на когото са помагали да се разпространява Евангелието в различни страни . Времето и мястото на тяхната кончина са неизвестни .
Неделя на жените мироносци се смята за празник на всички жени християнки .







Translate