събота, април 29, 2017

Международна конференция за мир в Египет

Таня Илиева 
На 27 април 2017 година ,  сутринта в Кайро  е започнала международна конференция за мир ,    която се провежда в сунитския университет ,, Ал- Ахзар " в Кайро , където участие са взели Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей Константинополски , великия имам на университета Ахмад Ал Таиб и папа Франциск .  Също така са участвали представители на различни политически ,религиозни и академични среди


Патриарх Вартоломей в  речта си при откриването  е  фокусирал изказването си върху значението на религията и междурелигиозния диалог в днешно време .
Той е направил анализ на въпроса , че религията заема много важно място и има присъствие във всички значими въпроси в наше време . В същото време , той е подчертал ,че религиите  имат решаващо значение за процесите на мир и може да се използват като мостове за разбирателство и толерантност между хората . ,, Религията може да разделя и поражда нетърпимост и насилие . Но това поведение би било по- скоро провал , отколкото същността на религията , която е да закриля човешкото достойнство . Истината е, че насилието е отричане на всяко верую и на основните доктрини " 

Бурни аплодисменти от страна на залата са предизвикали думите на Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей ,че :,, Ислямът не може да се приравни с тероризма , тъй като понятие като терорист е чужда на всяка религия " .

Патриарх Вартоломей също е говорил за голямата важност на диалога между религиите , и че  трябва да се насърчават мирното съществуване и сътрудничеството  между отделните народи и културни общности , както и потребността на от познаването на вярата и религиозните обичаи на другите религии , за да се постигне разбирателство на основата на диалога . Също той е отбелязал , как през вековете са съжителствали мирно християни , евреи и мюсюлмани в региона на Средиземно море .

В заключение на речта той е отбелязал следното : ,, Днес можем да се справим с предизвикателствата само ако сме единни . Никой - народ , религия , наука или технология - не може да мисли , че ще разреши сам проблемите . Нашето бъдеще е общо , а пътя към бъдещето е едно пътуване, което трябва да направим заедно ".

В речта си папа Франциск е отбелязал следното ,, Религията не е проблем , а част от решението . Съществува опасността , религията да бъде погълната от временни търговски сделки и изкушавана от светската власт , които в действителност я струментализират . В свят, глобализирал много полезни технически средства , но същевременно много безразличие и небрежност , се долавя носталгия за големите въпроси за смисъла , който религиите най - добре обясняват и които приканват към завръщане към собствените​ корени : признаването на човека , който не е направен за да се изчерпи във временните земни дела , а да се насочи към Абсолюта . Поради тези причини , особено днес , религията не е проблем ,а част от решението . Като християни , не можем да призоваваме Бог като Отец на всички хора, ако не се отнасяме като братя към другите , които са създадени по Божи образ и подобие  . Нещо повече , нека признаем , че в постоянната борба срещу злото , което заплашва света , за да не бъде място за истинско братство , вярващите в божието милосърдие са убедени , че милосърдието е пътят , които е открит за всички хора , а усилията за осъществяване на универсалното братство не са напразни" .

Великият имам Ахмад Ал Таиб е заявил следното : ,, Ислямът не е религия на тероризма, както не са християнството и юдеизма . Отговорни за хаоса , които царува в света са международния трафик на оръжие и някои политически решения на международно ниво . Настъпил е момента религиите да приемат апела за мир , равенство и достойнство за всички човешки същества , независимо от вярата или цвета на кожата ."






Translate