вторник, март 07, 2017

За камбаните

Таня Илиева


Една съдебна сага е в разгара си , свързана с шума от камбаните на църквата ,, Свети Георги " в град Първомай . Предисторията на тази съдебна война е следната : на един от жителите на града , д-р Иван Тренов му пречел звукът на камбаните на църквата . Според твърденията му , когато започвали да бият камбаните , той получавал сърцебиене . В последствие на което започва дело срещу РЗИ , че не е взела мерки за ограничаване  на  шума  от  звъненето на   камбаните   .  Инспекцията  излезла  с предписание   ,   което  дала  на  църквата в Първомай 250 килограмовата камбана да бие по - слабо   .   Сега  ,   д - р Тренов иска да замлъкнат напълно камбаните . 
Има медицински заключения ,че  камбаните не са вредни за здравето на хората и шума от тях не е по- силен от този мотоциклетите и влаковете . И трябва да се отчете факта , че камбаните се бият само два пъти дневно , в 7:30 и в 16 :00 часа . 
След като лекарят е спечелил делото , църквата в Първомай , в лицето на председателя на църковното настоятелство отец Георги Томов , обжалва решението на съда .
Решението на съда се очаква до един месец .

Translate