понеделник, март 06, 2017

Великата Лавра



Таня Илиева

   Лаврата на Свети Атанасий Атонски е първенствуващият манастир на Света Гора -Атон , той се намира в неголямо плато на югоизток и e на половин час път от морето пеша . Лаврата е основана през 10 век от свети Атанасий Атонски , основните постройки са направени с дарения от императорите Никифор Фока и Йоан Цимисхий .

Към Великата Лавра принадлежи цялата южна част на Света Гора-Атон  : скитовете Молдовския , Кавсковаливия , Света Анна . От Лаврата може да се видят остров Лимнос , Тасос , Самотраки , Имброс , може да се види от далечината брега на Дарданелите . От Лаврата свети Атанасий Атонски се изкачвал до върха на планината и се уединявал в молитва . На запад от Лаврата се намира главната манастирска пътека , която води до скита Света Анна , и манастирите , които се намират в западната част .

По време на Кръстоносните походи Лаврата е била пострадала от една дружина кръстоносци , които били каталонци . Период на криза било времето на упадъка на Византия и продължил до 16 век . През 17 век Лаврата отново се възродила за живот , но истинското си Възраждане започнала през 18 век . 

Лаврата е заобиколена от всички страни с високи каменни стени . Величествено се извисява кулата , която се нарича ,, Цимисхиева ". Недалеч от Лаврата се намира неголяма църква в чест на светите безсребреници Козма и Дамян , изградена от свети Атанасий Атонски по указания на Божията майка за предпазване от козните на дявола , които правил опити да възпрепятства строежа на манастира . 

В  Лаврата се намира катедралата посветена на Благовещението на Пресвета Богородица , построена през 10 век , и с фрески от 16 век които са работа на Теофан Критски , с два параклиса  посветени  на     светителя  Николай Чудотворец и 40-те  мъченици . Тук се намира и гробницата на свети Атанасий Атонски , чиято памет се почита и като празник на Лаврата - 5 юли .

Сред драгоценните реликви и многобройните дарове на византийските императори се съхраняват две чудотворни икони ,, Богородица Икономиса " - поставена в памет на явяването на Пресвета Богородица на свети Атанасий на местото , където се намира аязмото , и Света Богородица Кукузелиса намираща се в църквата на Въведението на Пресвета Богородица , също част от Животворящият Кръст Господен  инкрустиран обков , мощи на преподобния Василий Велики , Свети Михаил Синадски , свети апостол Андрей Първозвани , преподобни Ефрем Сирин .
В трапезарията са се съхранили фрески от 16 век . В двора на Лаврата има великолепен купел за кръщение във формата на огромна чаша и два много стари кипариса .








 следва през месец април Карея - столицата на Света Гора - Атон 















Translate