събота, януари 09, 2021

Пророчеството на свети Памво за последните времена


 Блогът на Таня Биринджиева

Преподобни Памво Нитрийски Пустиник е един от първите християнски монаси, съвременик и съмолитвеник на основателят на монашеството преподобни Антоний Велики, извършвал своите духовни подвизи през 4 век от Рождество Христово в Египетската пустиня.
Самият преподобни Антоний Велики сам говори за преподобни Памво , че по страх от Бога вселил в себе си Дух Свети.
А още един от християнските подвижници Пимен Велики говорил за този светия:,, Три дела ние видяхме у отец Памво: глад всеки ден, мълчание и ръкоделие"
Преподобни Памво пре целият си монашески живот се е ръководил от думите на 38 стих от псалмите Давидови: ,, ще запазя пътищата си, за да не съгреша с езика си...."
Преподобни Памво е бил образец на разсъждение, молитва и работливост: той работел ежедневно, докато си умори, ядял изключително хляб, който бил плод на негов труд. Много от учениците му също са станали големи християнски подвижници и са се прославили сред светиите. Преподобни Памво е починал през 374 година, паметта му се отбелязва на 18 юли.
... И ще ти кажа това дете мое, че ще дойдат дни, когато християните ще добавят и ще премахват , и ще променят книгите на светите евангелисти, и светите апостоли, и на прозорливите пророци, и на  светите отци. Те ще смекчат думите на светите Писания и ще съставят тропари, химни и писания, отнасящи се към изменения в писанието( технологично) . Разумът им ще бъде навирен напреде им  и ще се очужди от небесния си първообраз. Затова  светите отци са насърчавали в миналото монасите в пустините да пишат житията на отците не на пергамент, а на хартия, защото идното поколение ще ги промени, така че да подхождат на собствения му вкус. Затова, виждате ли, злото, което идва, ще бъде ужасно.
Тогава ученикът казал:,, Значи тогава, геронда, традициите ще се променят, както и практиките на християните? Може би няма да има достотъчно свещеници в църквите, когато дойдат тези злочести врменена?"
И отецът продължил:,, В тези любовта към Господ в повечето души ще охладнее и голяма тъга ще налегне света. Нациите ще се изправят една срещу друга. Народите ще се местят от собствените си места. Управниците ще бъдат объркани. Духовенството ще бъде хвърлено в безредие и монасите ще са по-склонни към небрежност. Водачите на църквата ще считат за безполезно всичко, отнасящо се до спасението както на своите души, така и на душите паството си(стадото си), и ще презират всяка грижа.
Всинца ще покажат готовност и отдаденост(енергия) за всяко нещо, отнасящо се за трапезите и стремежите им. Ще бъдат мързеливи  в молитвите и небрежни в преценката си.
Що се отнася до живота и ученията(наставленията) на светите отци, няма да са никак заинтересовани да им подражават, нито дори да ги чуят. Но по-скоро ще се оплакват и ще казват:,, Ако бяхме живели в тези времена, тогава бихме се държали като тях". И владиците ще направят път на  силните на света, отговаряйки на въпроси от различни естества само след като вземат подаръци отвсякъде и след като се посъветват с рационалната логика ,, на учените"
Правата на бедния няма да бъдат защитавани; ще измъчват вдовици и ще тормозят сираци.
Разврат ще се просмуче в тези хора. Повечето няма да вярват в Бога, ще се мразят един друг и ще поглъщат един друг като зверове. Един ще краде от друг, ще бъдат пияяници и ще се лутат като слепи.
Ученикът попитал отново:,,Какво можем да направим при такова положение?"
И старецът Памво отговорил:,, Дете мое, в тези времена който спаси душата си и подбуди други да бъдат спасени, ще бъде наречен велик в Царството небесно."

Translate