петък, август 30, 2024

Полагане честния пояс на Пресвета Богородица



Таня Биринджиева

На 31 август ние празнуваме Полагане на честния пояс на Дева Мария. Той е единствената свята реликва, която е свързана със земния живот на Пресвета Богородица и се съхранява и до днешни дни в светата обител Ватопед, в Градината на Дева Мария.
Поясът е изработен от камилска вълна от благословените ръце на Богородица.


Сведенията за земното пребиваване на Богородица са много оскъдни и идват от Новия завет и от преданието, останало ни от времената на апостолите.

Богородица е останала в Йерусалим до своето Успение под закрилата на любимият ученик на Иисус Христос, евангелист Йоан.

Последните и мигове от нейния земен живот са прекрасни и вълнуващи. Близо до нея били апостолите, които били донесени от всички краища на земята в Йерусалим по чуден начин на облаци.
Сам Господ Иисус Христос се явил, придружен от множество ангели. Богородица се помолила на своя Син, утешила апостолите и обещала, че винаги ще бъде близо до Църквата, за да ходатайства пред своя Син и предала непорочната си душа на Господ.

Апостолите положили Светото тяло на Богородица в ,, нов гроб,, в Гетсимания. На това място след време света императрица Елена построила храма ,, Успение Богородично,,.  Три дни след успението Господ слязъл придружен от архангелите Михаил и Гавриил и множество ангели.

Архангел Михаил, по заповед на Господ, взел Светото тяло на Богородица и я възнесъл на небето. Станало Преображение Богородично. Светото и тяло се съединило с душата.

Апостол Тома единствен от апостолите видял чудното Преображение Богородично . Той не успял да присъства на погребението и, тъй като той бил в Индия. Там по време на литургията, която той отслужвал, по чуден начин се озовал в Гетсимания и видял всичко, което се случило.


Той помолил Дева Мария да му даде своя пояс като благословия. И тя, като се възнесла на небесата, оставила тази реликва.

След всичко това апостол Тома разказал на останалите апостоли за тези чудесни събития  като им показал светия пояс на Дева Мария.
Апостолите възхвалили Бог и помолили апостол Тома да ги благослови, тъй като той бил единствено удостоен да бъде свидетел на славното Преображение Богородично.
Пазителки на Светия пояс станали двете благочестиви жени от Йерусалим, които се грижели за Богородица. Те взели с благоволение свещената реликва и така тя се предавала от поколение на поколение.

Полагането и пренасянето на Светия пояс било извършено от император Аркадий(395-408) . Полагането на пояса на Пресвета Богородица било съпроводено от блестяща церемония. Император Аркадий поставил Светия пояс на Богородица в мощехранителница. Полагането било извършено на 31 август, последния ден на църковната година. 
Дъщерята на император Аркадий, императрица Пулхерия, издигнала прекрасен храм посветен на Пресвета Богородица.


В този храм императрицата положила Светия пояс на Дева Мария . Всъщност самата Пулхерия украсила със златен конец Светия пояс. Златната нишка се вижда ясно и днес .

Император Юстин Втори и съпругата му София обновяват храма на Богородица. Тълпи от вярващи са се стичали да се поклонят с благоговение, молейки Дева Мария да ходатайства пред Господ. Много чудеса извършил Светия Пояс. Нещастни и изстрадали хора намерили спасение.

След това Светият пояс бил разделен и неговите части били пренесени в различни църкви в Константинопол. След като бил превзет от кръстоносците през 1204 година, някои от парчетата били взети от тях и били изпратени на Запад.
Една част била спасена и останала в Константинопол дори след освобождението на града от император Михаил Осми Палеолог. Те се съхранявали в църквата на Пресвета Богородица Влахернска. Последното споменаване на светата реликва е от анонимен руски поклонник в Константинопол в периода 1424-1453 година.

След падането на Константинопол от османците през 1453 година няма сведения какво се е случило с останалите части на Светия пояс. Така единствената запазена част е тази, която се съхранява във Ватопедската света обител.

Император Константин направил златен кръст, за да го пази във военните походи. В средата на кръста имало парче от Кръста Господен заедно с мощи на светии и частицата от светия пояс. Всички византийски императори са носили този кръст на походи. Същото направил и император Исак Ангел (1185-1195 ) в похода срещу българския владетел Асен. Той обаче бил победен и в паниката един от свещениците го хвърлил в реката, за да не го осквернят враговете. След няколко дни обаче българите го намерили и така той преминал в ръцете на Асен.
Българските владетели, подражавайки на византийските императори, носели кръста със себе си в своите походи. Така в битката срещу сърбите обаче българската войска била разбита от сръбския владетел княз Лазар(1371- 1389) .  По-късно княз Лазар дарил кръста на Ватопедската света обител заедно с частицата на светия пояс.
Също се пази предание, според което поясът на Дева Мария е бил предаден на светата обител Ватопед от император Йоан Шести Кантакузин, които впоследствие абдикирал, станал монах с името Йоасаф и се замонашил във Ватопед.

Много са чудесата , извършени от Светия Пояс. Той помага на неплодните жени да имат дете. Ако те се молят усърдно за помощта на Дева Мария, им се дава парче панделка, която се освещава в мощехранителницата на Светия пояс, те забременяват.

Translate