четвъртък, февруари 03, 2022

Сълзите на Пресвета Богородица


Таня Биринджиева

През януари 1867 година смъртоносно земетресение изравнило голяма част от Палили и причинило сериозни щети на Кефалония. Според данните от тогава 2642 къщи били разрушени, 2946 къщи били с щети и 244 загинали. Общите щети били оценени на 15 милиона драхми.
В това време както се разказва, един благочестив християнин от покрайнините на Ликсури имал видение,, че земетресението е изпратено от Бог и че островът ще потъне, Пресвета Богородица Корониотиса чрез нейните молитви ще спаси Кефалония,, . На сутринта жителите отишли заедно с този благочестив християнин в манастира Панагия Корониотиса, да благодарят. Те намерили иконата на Пресвета Богородица Корониотиса паднала и от очите и бликали сълзи. Тези сълзи все още личат на иконата.
Манастирът на Пресвета Богородица Корониотиса се намира на 3 километра от град Ликсури. Според преданието владетелят Лъв Поликалас, след като бил принуден да напусне Пелопонес , се укрива в Кефалония и донася със себе си иконата на Пресвета Богородица Корониотиса.
Овчар от семейство Мегалогенови от село Покалитон пасял овцете си в местността, където се намира сега манастирът. Всеки ден един овен от стадото му отивал до извора, които се намирал под една смокиня. Овчарят, видял това и се приближил. Там видял иконата с малко енгопие. То я свалил от дървото и я отнесъл в дома си. Иконата се върнала сама на това място. Това се случило няколко пъти, така че овчарят бил принуден да съобщи за чудото. На това място била издигната църква.


 

Translate