сряда, август 25, 2021

Чудото на Пресвета Богородица с еврейското дете


 Таня Биринджиева

Свети Мина бил презвитер по време на царуването на император Юстиниан. Той полагал грижи за странниците в страноприемницата построена от свети Сампсон. Така се случило, че тогавашният патриарх Антим бил свален от патриаршеската катедра заради ерес и на негово място бил поставен, свети Мина, който бил известен със своята праведност и бил достоен за този сан. Той бил ръкоположен от свети Агапит, тогава папа Римски, който по същото време пребивал в Константинопол. Свети Мина ръководил Църквата шестнадесет години. По време на неговото служение станало чудото с еврейското дете.

Едно дете от еврейски произход влязло заедно с християнските деца в храма по време на Причастието. То пристъпило към Светото Причастие заедно с другите деца. Когато си отишло вкъщи, неговия баща го попитал къде е ходило и защо е закъсняло. Детето нищо не скрило. Бащата се разгневил от всичко това и хвърлил детето в пещта, в която изработвал стъкло, той бил стъклар по занятие, но премълчал от жена си.

Майката търсела със сълзи на очи детето си и го викала по име. На третия ден тя се приближила близо до пещта и детето се обадило. Тогава с много усилия го извадила от там и го попитала:

- Как оцеля в пещта?

А детето отговорило:

- При мен идваше една светла Жена, която която охлаждаше огъня и ми носеше храна и вода.

Скоро се разчуло за това чудо в града. Научили и император Юстиниан и патриарх Мина.

Майката и детето станали християни, бащата бил наказан със смърт като детеубиец.


Translate