четвъртък, март 25, 2021

В памет на Захария.......


Таня Биринджиева

Миналата седмица седмица в гръцките медии разказаха за една трагедия сполетяла едно семейство от едно критско село Лигортинос , община Арханес Астерузия близо до Ираклион, Крит. Тяхното две и половина годишно момче беше паднало в бъчва с варива вода. Малкото момче беше хоспитализирано в критично състояние и интубирано в интензивното отделение на Университетската болница в Ираклион в сряда вечерта. Малкото момче не е било кръстено преди инцидента. 
Докато е било в реанимацията, в четвъртък около полунощ то е било кръстено с т . нар. въздушно кръщение ( въздушното кръщение се практикува в Гръцката православна църква и то представлява следното: детето се вдига три пъти във въздуха на ръце и се призовава Светата Троица, после след това то може да се поменава и Църквата да се моли за него. Това кръщение е в случай, когато е невъзможно да се извърши по полагаемият начин) . Било му е дадено името на двамата му дядовци, но също му е било дадено и второ име Никита, което означава  победител с надеждата да пребори и победи смъртната опасност.

Въпреки,  че лекарите са направили всичко възможно да го спасят, малкият Захария е починал около част след кръщението си. 
Цялата Гърция, която следеше развитието на случая потъна в траур.
Малкият Захария е имал и една по малка сестра, която също не е била кръстена. Според един местен обичай, не може да се извърши погребението, докато не се кръстят всички членове на семейството. Ето защо, няколко часа преди погребението, малкото  момиченце е било кръстено ѝ е било дадено името Нектария, което е името на нейната баба.
Свещеникът, които е извършил кръщението споделя какво мисли за тази ситуация:,,Аз съм шокиран, опитвам се да се изправя на краката си, всичко това е много трудно за всички нас. Ние изживяваме една трагична ситуация....,,
Във време, когато болката навлиза в нашето съществуване чрез смъртта на едно дете, има момент на тържеството от мисълта за бъдещото възкресение. Докато родителите присъстват на погребението на едното си дете, те държат в ръцете си едно новопокръстено дете, което е знак, че Христос е победил нашият древен враг - смъртта, чрез кръщението те са победителите и господстващото. Чрез това кръщение в семейството идва утехата при тези, които плачат и с тъга имат надеждата за Възкресението. По този начин, когато някой излезе от света
чрез смъртта, друг влиза чрез новия живот.
По материал на John Sanidopoulus.....
 

Translate