сряда, август 05, 2020

Преображение Господне


Блогът на Таня Биринджиева

На празника Преображение се разкрива мистичната теология на християнската църква.
Преображение Господне е визуалната проява на царството Божие на земята. Малко преди страданието на кръста Иисус Христос, като взема със себе си тримата си ученици- Йоан, Яков и Петър, напуска Капернаум и се отправя на север към планината Тавор, извисяваща се като крепост над хълмовете на Галилея. Учениците мълчали, очаквайки, че ще им бъде разкрита тайна. Мистерията се осъществява в мълчание. Човешката дума се отнася до мистерия като вълна към дълбините на океана.
На Тавор апостолите са видяли Божественото Преображение Христово, проявата на Неговото величие и слава. Лицето на Спасителя е станало като светлината на светкавицата, дрехите -бели като сняг. Той стоял заобиколен от сияние, като лъчите на слънцето. Двамата пророци Мойсей и Илия, са се явили на Спасителя и са разговаряли с Него. Тълкувателите на Светото писание казват, че това е бил разговор  за жертвата на Голгота, за страданията предстоящи на Христос, за факта, че човешките грехове ще бъдат изкупени от кръвта на Божия Син и Спасител.
Тримата апостоли изживяли проявлението на Божествената светлина като една голяма несравнима радост. Изглежда, че самото време е стояло неподвижно в съзерцанието на Божествената светлина. Учудените апостоли паднали на земята. Видението свършило. Заедно  с Иисус Христос те слязли от планината и се върнали в Капернаум на сутринта.
Иисус Христос не само е проповядвал Евангелието на народите в Палестина. Той едновременно с това възпитавал и просвещавал учениците се. И постепенно им беше разкрит не само като Месия Израилев, но и на цялото човечество, като Цар на вечното духовно  царство. Думите на Месията, че трябва да бъде мъчен в Йерусалим, са предизвикали учудване и страх у апостолите. Гледката на Месията, прикован към Кръста, е могло да събуди у учениците на Христос чувство на отчаяние, мисълта, че всичко ще бъде безвъзвратно загубено. Тайната  на изкуплението може да изглежда пред очите им като поражение, като безсилие на  Месията. В часовете на униние и съмнение свидетелството на тримата апостоли за Преображението би трябвало да укрепи останалите ученици във вярата.
Какво е тайната на християнството? То привлича хората не с фин и изискан интелектуализъм, не с блестящо красноречие на ораторите, не с външната красота на своите ритуали.
Християнството отваря един нов свят за човешката душа, света на вечността, света на Божествената светлина, нещо което другите религии не могат да го дадат.
Същността на Преображението е разкрита в Неговите символи. Планината е тишина, удинено място, където по-лесно може да се помолиш, място да се свържем с Бога. Тавор в превод означава чистота, светлина. Този, който стига до осъзнаването на своите дела и се разкайва за тях, се освобождава от духовната мръсотия и може да приеме Божествената несъздадена Светлина.
Християнското учение вижда духовния смисъл на живота в стремежа да придобие тази Светлина, към обожествяването на човешката природа.

Translate