понеделник, август 03, 2020

Богатият човек и скромната вдовица (една истинска история)



 

Блогът на Таня Биринджиева

Тази история се е случила през 1940 година, преди началото на войната.
Свещеникът Теодор бил извикан да приачасти двама умиращи християни. Богат, алчен и жесток човек и вдовица, която била израснала сама, честна и благоразумна, борела се тежко с живота и съпътстващата я бедност, с осем деца.
Отец Теодорос взел своя дякон, отец Лаврентий и клисар. Отпред бил клисарят, отстрани дяконът и свещеникът със светата чаша. Те първо отишли в дома на богаташа, който не искал и да чуе за Светото Причастие! Просто крещял:,, Аз няма да умирам!" Имало диалог, доколкото е възможно, между свещеника и болния, но той не искал да се причасти категорично.
Тогава дякон Лаврентий казал:
- Отче Теодоре, моля те дай ми Светата чаша, да отида да причастя умиращата госпожа Мария, а ти говори с човека докато се върна! И ако се убеди, ще го причестим по-късно.
- Добре детето ми, отиди с мойта благословия.
Клисарят вървял отпред с масления фенер и отзад  дякона със Светото Причастие. Те пристигнали в скромната къща. Влязли и видяли около  леглото на госпожа Мария наредени нейните деца, внуците и нейните близки всички плачещи за тази прекрасна майка, баба и роднина. Но дяконът останал вцепенен от гледката, която го потресла. Госпожа Мария била заобиколена не само от човеци, но от десетки ангели и архангели, а точно над главата и била самата Богородица. В момента в който ангелите видяли влизащата свята чаша те паднали по лице. Пресветата Богородица, по непонятен начин, прегърнала Светата чаша и поела ръката на дякона.
След Светото Причастие ангелите взели, душата на тази праведна жена и заедно с Дева Мария я издигнали на небето.
Мястото заблестяло, необичаен аромат се разнесъл и дяконът със страх и неуписуема радост тръгнал и се върнал в къщата на богаташа. Той като влязъл и се втрещил, защото около леглото на този човек имало стотици демони, които с тризъби вили бодели тялото на човека на различни места: коленете,краката, ръцете, дланите, корема, гърлото, очите, главата. С всички части на тялото, с които съгрешил, пронизвали демоните. Той крещял, бедният богаташ крещял. Той отблъснал светата чаша, която била в треперещите ръце на отец Теодор.
Напразно свещеникът се опитвал да убеди богаташа да се подготви  за края. Така най-накрая той умрял без Светото Причастие и без изповед.

Translate