петък, май 22, 2020

Чудното явяване на света Елена в Саранти , Кипър


Негово Високопреосвещенство митрополит на Морфу Неофит

За да се разбере мащаба и силата на службата за освещаване на един храм, ще ви разкажа една история случила се през 2011 година, която е станала в село от моята митрополия, Саранти.
Там света Елена се явила на една жена, която живее в това село, а църквата там е посветена на равноапостолните Константин и Елена.

Тази жена имала здравословен проблем и един ден и един ден света Елена и се явила и казала:,,Ще ти помогна да оздравееш! Но и аз също имам проблем, тъй че имам нужда от твоята помощ."
-Какъв проблем имаш, света Елена?
,, Във вашето село църквата никога не е била осветена. Искам да кажеш на свещеника, за да може той да се увери, че не е извършено освещаването.
Когато празникът на светиите наближил, на 21 май тя отишла да намери свещеника, който днес е покойник отец Стилианос, и тя му казала.
,, Нашата църква е на 400 години,"казал той.,, Как няма да е осветена? В нея има стенописи. Ако в съня си видяла някой светец, сега да вярваме във фантазиите си? Всъщност трябва да внимаваме с фантазиите....

Така смирената жена си тръгнала мълчалива.
Минала една година и когато празникът отново приближил, Света Елена се явила отново за втори път пред нея. Този път тя била ядосана:,, Когато дойде епископът, да му кажеш".
И така на вечернята на светиите по време на литанията, забелязах, че тази жена плаче, без да спира. Попитах я защо плаче  и тя ми каза, че ще ми каже по-късно.След ,, чрез молитвите на нашите свети отци" тя ме информира за своето преживяване.
Когато влязох в светилището със отец Стилиянос и вдигнахме покривките от олатара, за да видим дали има поставени свети мощи на мястото, където е основния камък. 
И видяхме, че няма нищо. След това погледнахме под Светия олтар, защото  в някои стари църкви мощите на светиите са поставени под него. Нямаше и следа от освещаване, затова определих дата за освещаването . 
В деня на освещаването  и по - конкретно в момента, когато извършихме миенето,поръсването и помазването с миро на Светия олтар и когато казахме,,Нека бъдем внимателни" и три пъти изпяхме ,, Алилуия", цялата църква стана ароматна.
Това показа, че света Елена е доволна от акта на освещаването.
източник Джон Санидопулос

Translate