неделя, май 17, 2020

Какво се случва когато Светото Причастие падне ?


Блогът на Таня Биринджиева

Светото Причастие е ,, лек за бесмъртие и противоотрова срещу смъртта", както казва свети Игнатий Богоносец в 110 година след Христа. То се смята от Църквата за самите Тяло и  Кръв Христови, в които хлябът и виното тайнствено се променят.
Какво се случва, когато то попадне на пода или върху дрехите ни?
Ако Светото Причастие падне на пода, тогава свещеникът трябва да се наведе и да го оближе и след това да почисти мястото с алкохол и да избърше с кърпа, така че да не остане и следа от Светото Причастие и то да не бъде тъпкано от обувките на вярващите.
Ако Светото Причастие падне върху дрехите ни, първо трябва да го оближем и след това да отрежем мястото, където е попаднало и да го изгорим.
Трябва да хвърлим пепелта в течаща вода, или на място, където не може да бъде настъпвано.
В случаи в миналото е имало свещеници, които прилагат съответните мерки, плачейки и молейки Христос за прошка заради падането на Светото Причастие.
Интересен е случаят, който е станал през 1942 година в Янина. Свещеникът отец Бенедикт Петракис починал на 8 септември  1961 година след литургията, отишъл в близката болница, за да причасти  болните.
Пациент с тежка туберкулоза изпуснал причастието върху болничния чаршаф. Веднага отец Бенедикт го взел с светата лъжичка, изял го и им казал  да изгорят чаршафа.
Лекарите като го видяли и се уплашили.,,Какво направи този луд човек?"- извикали те.
,, След кратко време ще хване туберкулоза"!
Отец Бенедикт останал здрав, благодатта на тайнството не позволила нищо да се случи.

Translate