събота, май 16, 2020

Как стареца Филотей Зервакос спаси живота на 125 млади хора



Блогът на Таня Биринджиева

 
В ранните часове на 15 май 1944 година британски военен кораб пуснал котва на крайбрежието на остров Парос. Група войници отишли до село Цимпидос, и убили двама немски войници и ранили един офицер след това напуснали острова.
На следващата сутрин германците арестували 23-годишния Николаос Стела, като го обвинили в помощ и съдействие на врага. Освен това германският военнокомандващ на Парос поискал от управителя на общините на острова да му изпратят 125 младежи, който да бъдат разстреляни.
Представителите на общините, свещениците на острова и игуменът на манастира Лонгобарда стареца Филотей Зервакос се събрали да решат как да се справят със ситуацията. Те решили да помолят командира да отмени решението си, но той бил непреклонен.
,,Когато чух това решение, душата ме заболя- разказвал старецът Филотей и добавил:,, Побързах като духовен баща , да спася духовните си деца".
Въпреки отказа на командира, стареца го поканил да посети манастира. Командирът приел.
,, Страхувах се, че той ще дойде и ще отхвърли молбата ми и затова прибягнах към неизбежната помощ на християните, единствената надежда за убежище  и спасение, Пресвета Богородица. Ние всички се молехме с всички отци и братя на манастира и се молихме с вяра и я молихме за ходатайство пред нейния син и Бог да промени решението на несправедливия командир и да им даде живота".
На молитвата присъстват и командира и неговите придружители.
Молитвата свършила и немците си тръгвали. Игуменът мислел как да отвори дума за младите хора. 
Тогава се случило чудото:командирът му казал, че би искал да му направи услуга.
,, Първо, бих искал да обещаете, че ще изпълните всичко, което поискам от вас", казал старейшината Филотей. Командирът протегнал ръка и обещал да изпълни всяко желание.

,, Моля ви", казал игуменът, ,, да не екзикутирате младежите, защото това наказание е абсолютно неспреведливо!"
Но командирът отговорил: Всичко друго поискайте, но не и това! Не мога да изпълня такова искане: не зависи от мен. Имам заповед за екзекуцията на 50 гърци, за всеки  убит германец. Ако не го направя това, те ще ме екзекутират. Затова поискайте нещо друго.
- Обещахте да направите всичко, което ви помоля да направите. Трябва да спазите обещанието си, казал стареца Филотей.
Командирът бил непреклонен и тогава старецът решил да се жертва.
,, Е,", казал той, "ще поискам друго: нека да бъда сред осъдените на смърт!"
Командирът се изненадал и след малко извикал:,, Давам ви живот!"
Филотей Зервакос е роден през май 1884 година като Константинос Зервакос, духовен  син на свети Нектарий Егински. 

Translate