четвъртък, април 09, 2020

Чудесата на тайнството Елеосвещение

Блогът на Таня Илиева


Светото Елеосвещение  по време на епидемия е едно от  тайнствата, което е полезно , но изглежда, че се прави много рядко, отколкото трябва.
Тайнството осигурява както физическо, така и духовно излекуване със свето масло, което е благословено от Светия Дух. Произходът на тайството на гръцки се нарича Евхилеон от думите ,,εύχη" молитва и ,,έλαιου" масло.

Маслото е носител на Божията благодат както за обновяване на тялото, така и за прочистване на духа. Службата следва апостолската традиция, която е спомената в Новия завет:,, Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне. И молитвата , произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го вдигне; и ако грехове е сторил, ще му се простят"(Иаков 5:14-15).
Светото Елеосвещение е тайнство на голямо утешение за вярващите.
Ето какво се разказва за него в хрониките на манастира Ватопед: Когато дошли нови монаси в манастира имало няколко стари монаси, те били болни и изнемощяли.Младите монаси се грижели за тях с любов, но старците били много болни месеци наред, така измъчвали себе си и другите.
След като минало време един от болногледачите, изтощен, се помолил на Божията майка да му даде помощ. И изведнъж дошъл един от старите монаси при него и го попитал,,Изглежда, че има проблем. Мога ли да помогна? " Младият монах  отговорил:,, Аз съм много изтощен от опитите си да помогна на старите болни монаси и освен всичко това нищо не дава резултат".
Тогава старият монах го посъветвал,, Направете тайството Елеосвещение. Старите монаси имат много насъбрано вътре в тях през живота им. Човешката сила не е достатъчна. Ако извършите тайството, тогава Светият Дух, който е утешител, ще дойде и ще утеши всички: някои ще се излекуват, а други ще умрат, според Божията воля. И така никой вече няма да се измъчва".
И един друг случай: имало един човек, който бил в дълбока кома. Всичко било опитано, но нищо не помогнало. Накрая близките му повикали свещеник, който извършил тайнството върху него. Нищо не се било случило до последната молитва, когато свещеникът казал,, Слава на Отца, Сина и Светия Дух. Амин!, тогава болният се събудил и се прекръстил.
Обикновено службата се провежда от седем свещеници, защото има седем четения от Евангелието и Апостола. Тайнството може да се извърши само от един свещеник навсякъде- в къща, болница... Благословеното масло може да бъде поставено в малки шишенца или върху памучни тампони. Това е видимата част на тайнството, а невидимата част действа Божията благодат, която изцерява и дава опрощение на греховете.

Translate