сряда, април 08, 2020

Какво трябва да направи християнинът , за да наследи вечния живот?

Свети Йоан Златоуст


Християнинът, за да наследи вечен живот, трябва да:
  1. Да обича Бог с цялата си душа и да спазва Неговите заповеди. Той също трябва да обича ближните си, както себе си. Защото Господ казва:,,Ако спазите Моите заповеди, ще пребъдете в любовта Ми, както и Аз спазих заповедите на Отца Си, и пребъдвам в любовта Му(Йоан 15:10). И ,, по това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си(Йоан 13:35).
  2. Да смири душата си пред Бога и да не унижава ближния си. Защото ,, Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти Боже, не ще презреш( Псалом 50:19). Да скърби за греховете си. Да скърби горчиво за греховете на тези около него. Радвайте се, когато съседът ви е щастлив, и не му завиждайте за щастието. Търпеливо да приема и да съветва онез, които му се противопоставят. Винаги да се четат произведения, които допринасят за запазването на чистота  на душата.
  3. Да изпитваме състрадание към нещастните. Да работим с всички  сили за мир, както Господ желае да бъде, защото по този начин ще бъде наречен Божие дете(Мат.5:9). Не се страхувайте, когато сте наклеветен, когато сте  обвинен, дори убит заради справедливостта на Бог и изповедта на вярата в Христа.
  4. Да се борим срещу всяко еретическо учение и да приемем правилната вяра на нашата свята Църква за Триединния Бог
  5. Да обичаме истината и никога да не замърсяваме езика си с лъжи. Никога не наранявайте ближния си.
  6. Не обвинявайте. Не се заблуждавайте. Не правете нищо, което е забранено от Божия закон.
  7. Да се дава милостиня дори и да сме бедни, без да се молят другите за помощ за това добро дело.
  8. Благославяйте, когато ви проклинат.,,И който те принуди да вървиш с него една миля, върви с него две"( Мат. 5:41), без да мърморите или да изричате лоша дума. Никога не се кълнете, но спазвайте Господнята заповед:,,Но думата ви да бъде : да, да ;не, не;и каквото е в повече от това, то е от лукавия. (Мат.5:37)
  9. Да възхваляваме Бога и да му се молим със страхопочетание.
  10. Винаги мислете за неговата смърт. Винаги съзерцавайте греховете си, молейки Бог да ви прости.
  11. Вършете добри дела с усърдие, но без да се хвалите с тях, като фарисея.
  12. Избягвайте лакомията, пиянството, завистта,кавгите, злобата, алчността, неприличие, гняв, прелюбодеянието и всички неприлични неща.
  13. Да нямате нищо общо с магията, да не я използваш, и никога да не прибягваш до магьосници, гадатели и чародеи. Да се пазите чисти, за да може да получите достойно Тялото и Кръвта на Христос.
  14. Да помагате на сираци, вдовици, чужденци. Не отказвайте помощ на онези, които се нуждаят от нея. Да се заема без лихва на този, който иска, защото всички що имаш ти го имаш от Бог и всичко принадлежи на Него.
  15. Да съжаляваме враговете на вярата като психически слепи и да се борим за просветлението им, но да останем далеч от онези, които настояват на слепотата си.
  16. Да останем непоколебимо добри, благочестиви, чисти и предани на Бога. Да се ръководим във всяко действие от възпоменанието и волята на Господ, според псалма:,,Винаги виждах пред себе си Господ, защото Той е от дясната ми страна; няма да се поклатя"(Пс.15:8)
  17. Не пази недоволство в душата си, а веднага прости на този, който те обвинява. Защото  Господ казва:,, Ако простиш на хората техните престъпления, Твоят небесен Отец също ще ти прости"(Мат. 6:14).
  18. Да отсъждаме със справедливост и страх от Бога. Да не критикуваме, да не презираме и да не унижаваме ближния си за греховете му. Защото Господ казва:,, Не съдете ближните си, да не би Бог да ви съди"(Мат.7:1).
  19. Да защитаваме слабите, да помагаме на инвалидите, да напътстваме заблудените.
  20. Да обичаме да четем духовни книги, да слушаме божественото слово и духовните разговори.
  21. Почитайте родителите си и никога не ги наранявайте.
  22. Да присъстваме на свещените служби, които се отслужват в храма. Никога не се съмнявайте в чудесата, които Бог върши във всяка епоха.
  23. Когато човек живее по този начин, имайки Бог завинаги в сърцето си и в съзнанието си, той ще наследи царството небесно, което е  подготвено за светиите от началото на света и което бих искал всички да наследим с благодатта на нашия Господ Иисус Христос. На него принадлежи славата  и силата за вечни времена. Амин.

Translate