сряда, април 22, 2020

Интересни факти за свети великомъченик Георги Победоносец

Блогът на Таня Илиева


Свети великомъченик Георги е роден през 284 година в Кападокия, Римската империя и е посечен на 23 април 303 година. Той е един от най-почитаните светии в православния свят. Смята се, че е бил завързан за колело по заповед на император Диоклециан заради предаността си към православната вяра, но се появил ангел, който сложил ръка върху раните на измъчения Георги и той бил изцелен. Ставайки свидетели на това чудо, много от езичниците са се обърнали към християнството. Георги не се е отказал от вярата си, дори и при страшните мъчения, които продължили цели осем дни.
Ето и някои интересни факти за великомъченика Георги:
  1. Той е роден в християнско семейство. Когато постъпил на военна служба той се отличил с интелигентност, смелост и физическа сила. Георги става най-добрият военачалник на император Диоклециан.
  2. След смъртта родителите си той получил голямо наследство и когато започнало преследването на християните в страната, Георги се появил в Сената, и обявил, че е християнин,  и раздал цялото си имущество на бедните.
  3. Император Диоклициан дълго умолявал Георги да се откаже от Христос, но видал, че военачалника му е твърд във вярата си. Заради това Георги бил подложен на ужасни изтезания.
  4. Мъченията на свети великомъченик Георги:На първия ден, когато започнали да го тласкат към тъмницата с колове, един по един те се чупели като сламки. Тогава той бил вързан за стълб, а върху гърдите му бил положен тежък камък. На следващия ден бил измъчван с колело, осеяно с ножове и мечове. Диоклециан го сметнал за мъртъв, но изведнъж, според преданието, се появил ангел и Георги го поздравил, както и войниците, тогава императорът разбрал, че мъченикът е все още жив. Свалили го от колелото и видяли, че всички рани са зараснали. Тогава той бил хвърлен в дупка, където имало негасена вар, но дори това не навредило на светеца. Ден по-късно костите на ръцете и краката му били счупени, но на следващата сутрин те отново били цели. Той бил накаран да бяга в нажежени ботуши с остри нокти вътре. На следващата нощ той се молел, а на следващия ден той отново се явил пред императора. Бил е бит с камшици, така че кожата му се отлепила, но отново оздравял по чуден начин. На седмия ден той е бил принуден да изпие две купички с отвари, приготвени от магьосника Атанасий, от едната от която е трябвало да си изгуби ума, а от втората да умре. Но не му навредили. Тогава той извършил няколко чудеса като възкресил мъртви и възродил падналия вол, което накарало мнозина да се обърнат към християнството.
  5. На осмия ден той бил отведен той бил отведен в храма на Аполон, където осенил себе си и статуята на Аполон със знака на Кръста и това принудило демона, който живеел в него, да се обяви за паднал ангел. След това всички идоли в храма се разпаднали. Разгневени от това жреците се втурнали срещу Георги, а съпругата на императора Александра, която се затичала в храма, се втурнала в краката му и се разплакала, и помолила да прости греховете на мъжа си тиранин. Тогава Диоклециан заповядал и на двамата да бъде отсечена главата. Когато Георги се помолил за последен път, със спокойна усмивка положил главата си.
  6. Георги е бил смятан за велик мъченик заради държанието си по време на мъченията. Започнали да го наричат победоносен, тъй като той проявил непобедима воля, а впоследствие многократно помагал на християнските войници. Повечето от чудесата на свети Георги са посмъртни.
  7. Свети Георги е един от най-почитаните светии в Грузия и се смята неин небесен закрилник. През Средновековието гърците  и европейците я нарекли Грузия, тъй като в негова чест е имало почти на всеки  хълм църква.Гергьовден е обявен за официален празник в Грузия.
  8. Едно от най-известните чудеса на Свети Георги е убийството на дракона с копието , който опустошавал земята на езическия цар в Бейрут. Както се разказва в легендата, когато се паднал жребият на царската дъщеря да бъде изядена от дракона, свети Георги се появил на кон и пробол дракона с копието си, спасявайки принцесата от смърт. Появата на светеца била причина много от местните жители да приемат християнството.
  9. Появата на град Москва се свързва с името на свети Георги Победоносец. Историята разказва, че когато се родил син на княз Владимир Мономох, той бил наречен Юрий. Свети Георги Победоносец станал негов небесен закрилник, а на княжевския печат бил изобразен свети Георги как поразява дракона. Според легендата Юрий Долгуруки пътувал от Киев към Владимир и се отбил по пътя си да посети болярина Кучки. Князът не харесал посрещането и отначало решил да екзекутира болярина, но впоследствие той наредил там да се създаде Москва. И дал образа на своя небесен покровител на герба на новия град.

Translate