неделя, април 05, 2020

Библейски разкази: Стълбата на Иаков

Таня Илиева


Стълбата на Иаков е името на стълбището, което се явява в съня на библейския патриарх Иаков. Тя символизира връзката между Небето и Земята, както и историята на човечеството, в която стъпалата на стълбата представляват царствата, управлявали света.

Това събитие се е случило по времето  на бягството на Иаков от брат му Исав, който искал да го убие. В този си сън Иаков видял стълба, която свързвала небето и земята. Освен това се разказва, че Иаков е видял Бог на върха на стълбата, и също и ангели, които са се качвали и спускали по нея. Историята на стълбата на Иаков можем да я прочетем в Книгата Битие.
В книгата Битие се разказва също, че Иаков е откраднал правото на първородния от брат си Исав както и благословията на баща им. И като резултат Исав се разгневил на Иаков и направил опит да го убие. Иаков е бил предупреден от майка си Ребека, която му казала да бяга при брат и Лаван в Ханаан, докато отмине яростта на Исав. Иаков послушал майка си и тръгнал към чичо си Лаван.
Иаков стигнал до едно място, където решил да нощува, защото слънцето вече било залезло. Според преданията това място е било мястото на бъдещия Йерусалимски храм. След което Иаков взел един камък, за да го използва за възглавница, и заспал. И докато спял Иаков сънувал стълбата.
Ето и сънят на Иаков:
,, и стигна до едно място, дето остана да пренощува, защото слънцето бе залязло. И взе един от камъните на онова място, подложи си го за възглавница и легна на онова място.
И видя сън; ето, стълба изправена на земята, а върхът и стига до небето, и Ангели Божий се качват и слизат по нея.
И ето, Господ стои отгоре на нея и говори: Аз съм Господ, Бог на твоя отец Авраама, и Бог на Исаака;( не бой се). Земята, на която лежиш, ще я дам на тебе и потомството ти ;
и потомството ти ще бъде като земния пясък, и ще се разпростреш към морето и към изток, към север и към юг: и ще бъдат благословени в тебе и в твоето семе всички земни племена.
и ето . Аз съм с тебе, и ще те запазя, където и да отидеш; и ще те върна в тая земя, защото няма да те оставя, докле не изпълня онова, което съм ти казал.
Иаков се събуди от съня си и рече:наистина Господ е на това място, аз пък не знаех!
И уплаши се и рече:колко е страшно това място! Това не е нищо друго, освен дом Божий, това са врата небесни.
И стана Иаков рано сутринта , взе камъка, който си беше турил за възглавница, постави го паметник и го поля отгоре с елей.
И нарече(Иаков)името на онова място:Ветил; а предишното име на тоя град беше Луз"( Битие 28 12-19). 

Translate