сряда, април 15, 2020

Велика сряда

Блогът на Таня Илиева


Нощта срещу вторник е последния път, когато Иисус Христос прекарва преди смъртта си във Витания. Тук, в дома на Симон Прокажени е била приготвена вечеря за Спасителя. Една жена-грешница, узнала за Неговото присъствие, отишла и носейки алабастров съд пълен с миро, и го изляла върху краката му(Лука 7:36-50). Учениците му започнали да жалят за мирото: те казвали, че то е можело да бъде продадено и парите да бъдат раздадени на бедните. Но Иисус Христос им забранил да смущават жената и я похвалил. И така според думите на Христос, не само доброто дело към нуждаещите се трябва да се счита за добро дело, но и като осъществим израз на любов към Бога и ближните; не само като благословия, но и принос към самия Бог, когото не виждаме.
Между всичко това, което се случвало в дома на Симон, първосвещениците, книжниците и старейшините иудейски, постоянно наблюдавали Господ, се събръли при първосвещеника Каияфа, да се посъветват как се справят с Христос с хитрост и да го убият. Но искали да не е по време на празник, за да не предизвикат възмущение в народа. Тогава на това сборище дошъл Иуда Искариот, един от дванадесетте ученици на Иисус Христос и предложил: това което искате, аз ще  ви го дам? Те с радост приели коварния му план и му заплатили тридесет сребърника. Иуда отдавна мислел да предаде учителя си( Мат.26:3-16, Марк 14:1-11) В изпълнение на думите на Господ за жената, която  два дни преди смъртта Му го помазала, в нейна памет Православната Църква на Велика Сряда споменава преимуществено за тази жена грешница, изливаща мирото, а предателството  на Юда се осъжда  и проклина.
Тези две евангелски събития стават център и съдържание на службата през този ден.
В деня предаването на Господ на страдания и смърт заради греховете наши, когато той е простил греховете на жената грешница, Църквата по древен обичай обикновено чете следната молитва:,, Владико многомилостив, Господи Иисусе Христе Боже", която в продължение на Великия пост ежедневно на вечерните повечерия, с приклонена глава и на колене, измолваме пред Бог опрощаване на нашите прегрешения. Също за последен път се извършва Преждеосвещената литургия, на която Църквата благовества за жената, която е помазала Господ с миро и за предателството на Юда. На Велика сряда спират поклоните , които се правят при молитвата на преподобни Ефрем Сирин:,, Господи и Владико на моят живот". След сряда поклоните до Велики петък се правят само от монасите в килиите. И по такъв начин, молитвата на Ефрем Сирин започва от Сирни заговезни  и на Велика сряда завършва. 

Translate