неделя, март 22, 2020

Полезно е да се знае : Лъжичката за причастие

Таня Илиева


Лъжичката за причастие на гръцки λαβις или ,,клещи" е малка лъжичка с кръст в края на дръжката, с чиято помощ се осъществява причастието на миряните и духовенството.
Гръцкото наименование на лъжичката наподобява клещите , с които Серафимът е взел горещите въглища и е докоснал устата на пророк Исая „ Тогава прилетя до мене един от серафимите с разпален въглен, що бе взел с клещи от жертвеника, докосна се до устата ми и рече: ето, това се докосна до устата ти - и твоето беззаконие се отне от тебе, грехът ти се очисти."( Исая 6:6-7)

Причастяването   на миряните с лъжичката в духовен план означава, че вярващите в Христос се обединяват с Бога  подхранвайки се с духовна храна. 
Като всички свещени съдове, тя е изработена от благородни метали или метали, които не се окисляват.
По време на епидемии (за да спазят указанията на правителството) могат да се вземат специални предпазни мерки. Те са описани книгата Пидалион на преподобни Никодим Светогорец:,, свещениците и епископите по време на чума трябва да дават причастие на болните по този начин, който не противоречи на това правило. Те трябва да сложат Светия Хляб в някакъв свещен съд, от който да го дават на болните с лъжичката. След това съдът и лъжичката трябва да се потопят в оцет и след това оцетът да се излее в кладенеца на олтара. Или могат да причастяват използвайки някакъв друг, много по надежден способ, не нарушавайки правилото." Пидалион е сборник от правилата на православната църква с тълкувание на свети Никодим Светогорец, един от най-големите теолози и учители на Църквата.

Translate