събота, март 21, 2020

Страсти по време на Великия пост или наръчник за отстраняване на игумении

Таня Илиева


Великият пост е време да се смирим и укротим своите страсти и възджеления, но за някои хора е време за рушене на съграденото. Така се случва и в манастира в Самоков. Точно в началото на Великият пост е подменена игуменката на манастира Пелагия. Избрана през 2015 година да ръководи  и наставлява сестринството след смъртта на предишната игуменка майка Гавраиила.  Та на мястото на игуменката Пелагия е поставена монахиня пребиваваща от 4 години 38-годишната Максима . Някои ще кажат добре, млад човек, но има едно ,,но". Това ,,но" е,че монахиня Максима е изгонена от манастира,, Свети свети Козма и Дамян" намиращ се в Пловдивска епархия с решение на епархийския съвет и лично подписана от митрополит Николай Пловдивски със забрана монахиня Максима( Мариана Василева Щерева) от село Кочово, област Пловдив да пребивава в който и да е манастир в Пловдивска епархии. Ще ви кажа и причината, а тя е непристойно поведение. Монахиня Максима е изведена с полиция от манастира и впоследствие приета по думите на игуменката Пелагия ,, по милост" в манастира в Самоков. И така до началото на месец март, по точно на 10 март 2020 година, когато е посетена в светата обител от двама ревизори от Софийската мит рополия, които и връчват заповед за освобождаване от длъжността със задна дата т.е считано от 1 март подписано от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, без да са упоменати мотиви за това решение. Интересно в случая, е че официалния сайт на Софийската света митрополия няма уведомление за смяната на игуменката, както би трябвало. Има само отрязяване на визитата на епископ Поликарп в манастира.
Някой ще каже, нормално е, но не е така, защото в касата на манастира има сумата от 171 000 хиляди лева, които са средства осигурени по проект предвиждаш построяването на магазин, архондарик и тоалетна за поклонниците в двора на манастира. 
И за да бъде чиста със съвестта си игуменката Пелагия е изготвила отчет за извършеното от нея през годините, а то не е малко.
Сега майка Пелагия е предала поста на монахиня Максима, като ключалките в манастира са подменени, безплатният инетернет е заменен с такъв платен, прерязани са кабелите посред нощ за видеонаблюдението в храма. 
На извършителите на това деяние ще кажа, че Божието око е навсякъде и не отминава никого.


Translate