неделя, август 25, 2019

Митрополит Калиник посмъртно ще бъде обявен за почетен гражданин на град Мъглиж

Таня Илиева


В рамките на тържествата по случай 50-годишнината на град Мъглиж за почетен гражданин на града посмъртно ще бъде обявен митрополит Калиник Врачански. Събитието ще състои в последният ден на празненствата по случай годишнината на града-1 септември.
В програмата същия ден е предвидено Негово Високопреосвещенство митрополитът на Стара  Загора да отслужи празнична литургия по повод началото на църковната  година в храм,,Успение на Пресвета Богородица", след което ще бъде отслужен тържествен водосвет в сградата на Община Мъглиж.
Негово Високопреосвещенство митрополит Калиник Врачански  е роден като Димитър Райчев Александров на 12 март 1931 година в село Мъглиж. На 6 юни 1960 година е приел монашество в Казанлъшкия манастир с името Калиник от митрополита на Стара Загора Климент. На 27 октомври  1974 година е избран за митрополит на Враца, а на 10 ноември 1974 година е утвърден канонически. Той е почетен гражданин на град Враца, град Мездра. Той почина на 26 декември 2016 година в град София.
Удостояването на митрополит Калиник с това почетно звание посмъртно е проява на гордост от страна на съгражданите му от град Мъглиж.

Translate