четвъртък, август 15, 2019

Чудо под микроскоп

Франция била потресена от безпрецедентно чудо на Пресвета Богородица. За него разказал Башам Ашаф, който работил в Париж за един сирийски предприемач на име Михаил Мерез.

На 12 август 1988 година Мерез не бил у дома си. Той позвънил на Ашаф и му наредил да приготви всичко необходимо за предстоящия празник на Успение Богородично. В къщата на заможния предприемач имало малка църква. Верният слуга я прикадил с тамян, запалил кандилата и поставил цветя пред иконата на Богродица. 
След това се помолил за семейството си, което живеело в Сирия, и за господаря си, когото обичал като свой роден баща.
В този момент на благочестивия слуга се явила Богородица и казала:
- Аз те пазя и съм с теб. Приеми този подарък.
В същата секунда Ашаф усетил как някаква течност, която по състав и мирис приличала на чисто маслиново масло, започва да пълни ръцете му.

Когато Мерез се върнал в Париж, слугата му разказал какво се е случило, но той предпочел всичко това да остане в тайна. Но чудото се повторило отново и много сирийци и ливанци били излекувани от чудотворното масло. Едва след това Мерез разказал на митрополита на Франция Иеремия и на представителя на Антиохийската патриаршия епископ Гавриил за случилото се.
Чудесното знамение не спирало. Сега то се случвало не само в църквата на Мерез , но и на други места, където Ашаф се молел или просто произнасял името Иисус и на Неговата Пресвета Майка.
На 17 септември 1988 година по време на Божествената Литургия в гръцката църква,, Свети Стефан" на улица ,, Жорж Бизе", цял час се изливало масло пред очите на всички вярващи.
Ашаф е на тридесет години. Той е просто човек с чисто сърце. Целият си живот е прекарал в смирение и простота. И казва, че всеки път, когато се случва това чудо, той се изпълва с неземна радост.
С изследване на чудото се заела науката. Създадена била комисия, членовете на която три пъти ставали свидетели на това явление. Те взели маслото и го подложили на биохимичен анализ. Анализът бил извършен от професор З.Л. Де Жено в биохимичната лаборатория на Парижката университетска болница,, Салпетриера"
Заключението на комисията било представено на митрополит Иеремия. Според резултатите от анализа съставът на течността съотвествал на състава на растителното масло. Той включва мазнини, предимно фитостерол, който липсва в кръвта. Човешкото тяло не може да произвежда такива мазнини. Течността също съдържа холестерин, елемент от животински произход, който не се съдържа в зехтина. Въз основа на последното, комисията стигнала до заключение:,, Тази течност няма външен източник". Комисията също така потвърдила изцелението на двама души, помазани с масло, взето от ръцете на Башам Ашаф.
Докладът и завършва със следните думи:,, Това събитие не подлежи на никакво научно и логично обяснение. Най-вероятно то е едно от неизброимите чудеса на Пресвета Богородица, познати в църковната история и светоотеческото предание".
из книгата,, Явявания и чудеса на Пресвета Богородица"

Translate