петък, април 26, 2019

Пътят на Иисус Христос към Голгота

Таня Илиева


Виа Долороса, Пътят на Кръста или Пътят на скръбта е пътят, по който Иисус Христос е преминал от мястото на осъждането си до Голгота и от позорната смърт на Кръста към Своето славно Възкресение.
То този скръбен маршрут има 14 спирки. Виа Долороса отбелязва тези места. Всичките спирки са отбелязани  с църкви и параклиси.
И от друга страна следването на стъпките на Иисус Христос от вярващите, дава възможност да почувстват всичко това, което е почувствал Спасителят.
По протежение на Кръстният път са се случили различни събития

Първата станция на Виа Долороса е Претория- мястото на съда над Иисус Христос
Тук може да се почувства атмосферата на Евангелието, а именно момента, в който се е състояло изпитанието на това място на Христос. То се нарича Преториум и е бил официалната резиденция на прокуратора в Йерусалим. На това място духовниците и първенците на евреите са довели Спасителя за обявяване на смъртната му присъда. Еврейските първенци са се страхували да не бъдат осквернени от жилището на римляните в навечерието на Пасха.
 Мястото, където е стоял Христос по време на осъждането му
Лифостратион е православен храм и каменната  платформа пред двореца на римския прокуратор. На това място Иисус Христос е бил разпитан публично. Войниците  от преторианската гвардия, който също са присъствали, са се подигравали на Христос като са го наричали лъжепророк. Лифостратиумът е запазен изцяло в своята цялост под нивото на модерния град под множество храмове и манастири. По-голямата част от него се намира в манастира на сестрите от Сион.

Там могат да се видят неравните стари плочи на платформата, улуците и дренажа за дъждовната вода с прорези, за да не се подхлъзват конете и кръговете за игра на зарове на войниците.

Втората станция е мястото,където е бил бичуван и осъден Христос.
Тук на това място Иисус е бил бичуван, сложен му е трънен венец и е бил облечен в пурпурен  плащ и е получил кръста.
Куполът на параклиса ,, Флора" има украса с мозаечен венец от тръни.                              В мазето на манастира на сестрите от Сион, до мястото, където се е състоял съдът на Пилат над Спасителя, се намира затворът, в който Спасителят е   прекарал нощта преди смъртта  си на кръста.
Затворът на Христос е малка пещера, където Христос е бил в една от килиите с каменни плочи преди екзекуцията. На това място  сега има  малък православен манастир. Запазени са няколко подземни помещения.

Третата станция на Виа Долороса, това е мястото на първото падане на Христос.
Това място е белязано от малък католически параклис, който е построен след Втората световна война. Има релеф изобразяващ Христос, който е изтощен от тежестта на кръста по пътя за му към Голгота, мястото на разпятието и смъртта му.

Четвъртата станция на Виа Долороса е мястото на срещата  на Христос с майка му.

Това събитие, подобно на предишното не е описано от нито едно Евангелие, а е утвърдено  от традицията. Оттук Дева Мария, изпреварвайки процесията, наблюдавала страданията на сина си. Мястото е отбелязано от Арменската католическа църква като Дева Мария Великото мъчение. На входа на църквата има барелеф, на който е изобразена последната среща на Христос с неговата  Майка Богородица, по пътя на смъртта Му на кръста.
 Пета станция това е мястото, където Симон Киренаеца  е взел кръста от Христос
Кръстът, който носел Христос тежал повече от 150 килограма. Така че няма нищо изненадващо във факта, че той е паднал от тежестта му.  Особено когато се вземе предвид, че преди това е бил бит и гладен в затвора. Осъзнавайки,че затворникът не може да ходи, войниците са  принудили един човек от тълпата на име Симон от Киринея да понесе той кръста.  На мястото, където това се е случило има един параклис на Арменската патриаршия. Вътре има един красив барелеф, на който е изобразен Христос, който пада. В съседство вдясно от стената, може да се види един камък, който има вдлъбнатина, която се смята за следа от ръката на Иисус. Той се е облегнал изтощен, когато е дал кръста.
Шестата станция на Виа Долороса е мястото, където света Вероника е избърсала лицето на Христос.
Света Вероника е жената, която е подала на Иисус Христос, който вървял към Голгота, кърпа, за да си изтрие лицето от потта и кръвта, по време на процесията по Виа Долороса.
Христос отивал към мястото на своето наказание, носейки кръста си. Процесията  вървяла след него . Света Вероника се била сляла с човешкото море и следвала Христос. Изнемощял, Иисус паднал под тежестта на Кръста, тя се притичала, дала му вода и му дала да избърше Своето лице. Когато се върнала в дома си, тя открила, че на тъканта се отпечатал образа на Спасителя. Тази тъкан след време е попаднал в Рим и станал известен като Неръкотворният образ на Иисус Христос. Седмата станция на Виа Долороса е портата на осъждането        
    Този храм е разположен на територията на манастира,, Свети Александър Невски" в историческата  част на Йерусалим и това са древните порти. Според преданието преди две хиляди години Иисус Христос ги е преминал и е тръгнал към мястото за екзекуция.
Осмата станция на Виа Долороса е мястото, където Иисус Христос се обърнал към дъщерите на Йерусалим
На мястото, където Иисус Христос се е обърнал към дъщерите  на Йерусалим се намира параклисът на свети Харалампи, на чиято стена има камък с кръст и надпис НИКА. Въпреки забраната за последване на затворник до мястото на екзекуцията след портата на осъждането, много хора са последвали Иисус и той се е обърнал към жените които го оплаквали:,, Не плачете за мен, дъщери на Йерусалим, а за вас и за децата ви", като предсказвал бързото унищожение на Йерусалим
Деветата станция е мястото на третото падане на Христос
Това е мястото, където изтощен от мъченията и униженията , Иисус пада за трети път.
На входа на етиопския манастир има колона, която обозначава това свято място. Оттук Той е видял Голгота и мястото на Неговото разпъване.
Десетата станция на Виа Долороса, е мястото където са свалили дрехите на Христос и тяхното разпределяне.
Мястото, където са свалили дрехите на Христос се намира в Храма на Божи гроб в Йерусалим. На входа на храма се намира параклисът, където Иисус е бил лишен от дрехите си преди разпятието. В псалтира може да се намерят пророческите думи на свети цар Давид.
По същия начин Светото Евангелие разказва как римските войници разделили дрехите му, хвърляйки  жребий на това място:,, И разделиха дрехите Му, хвърляйки жребий. И хората стояха и наблюдаваха. И началниците също се подиграваха.....(Лука 24 34 -35)
Единадесета станция, мястото където е прикован Иисус Христос
Мястото, където ръцете и краката на Иисус Христос са били приковани към Кръста, се намира в Храма на Божи гроб в Йерусалим.
На това място се издига римокатолически олтар. Над него е изобразен Иисус, прикован на кръста.
Дванадесетата станция е мястото на смъртта на кръста на Спасителя.
Това е мястото, където е бил поставен кръста, то е отбелязано със сребърен диск под олтара. Тук през дупката, може да се докосне върха на Голгота.       

Translate