вторник, април 23, 2019

Чудесата на свети великомъченик Георги

Таня Илиева


Въпреки че православните християни са претърпели много страдания от страна на мюсюлманите, има много хора в Турция, родени в мюсюлмански семейства, които уважават и почитат свети Георги и се молят на него. 
Манастирът на свети Георги Кудуна, на Принцовите острови е бил построен от император Никифор Фока през 963 година. Чудотворната му икона на свети Георги е донесена от Атина по времето на император Юстин Втори.

По-късно манастирът е затворен по време на четвъртия кръстоносен поход, а през 1302 година  пиратът Джустинияни   е разграбил всички манастири на острова. За да  не бъде открадната от франките иконата е била скрита от монаси под земята и е бил поставен светия олтар над нея. Така чудотворната икона е била загубена за много години.
По-късно свети Георги се появил в съня на един овчар и му казал къде се намира иконата му. Когато се приближил до мястото, той чул звън от звънци и така намерил иконата, която била украсена с камбани. Оттам идва и названието на иконата,, кудуна", което означава ,, камбани"
В по-късни времена манастирът е подчинен на Светата Лавра в Калаврита и накрая на Константинополския патриарх.
Сегашната църква е построена през 1905 година.
Чудесата на светеца са много, не само при християните, които са се отнасяли винаги с голямо уважение, а към всички без изключение, които с вяра отиват към Неговата благодат. Така има голяма маса хора, които идват от други религии от цяла Турция. Поклонниците наброяват около 250 000 на година, като повечето  от тях са мюсюлмани.

Голямата желязна порта на манастира, е гравирана на турски и гръцки език, и е направена  от Расул Ефенди, като подарък за благодарност към светеца за изцелението на съпругата му.

На 23 април на празника на светеца идват десетки хиляди поклонници не само то Константинопол, но и от други градове, за да почетат Великия мъченик и да търсят помощ за техните проблеми.

Мнозина от тях ще се върнат по-късно, за да благодарят на свети Георги, който е чул молитвата им и е посрещнал желанието им, носейки масло за неговия светилник. Чува се как на един е излекувал сина, как е дошло дете на света, след като майката е била безплодна в продължение на години, как трети е придобил собствена къща.
Манастирът също празнува и празника на света Текла, а на този празник около 10 000 мюсюлмани посещават манастира в търсене на молитвата на свети Георги.
Йеромонах Ефрем Ксенофонт който е живял три години в манастира Свети Георги Кудуна е изумен от вярата на хилядите мюсюлмани, които посещават манастира. Той разказва следното:,, Тези хора живеят със сърцето си. Защото вярата  е зрението и силата на сърцето, поради тази причина те могат да приемат  нашите светии."
Манастирът на свети Георги се е превърнал в място за поклонение на хиляди хора били те атеисти, християни и особено мюсюлмани, които идват с всички средства на острова и носят своите,, тамати"(обети) и ги поставят пред светията, тъй като те поставят своите надежди пред него. А светията показва, че  различава и дава изцеление на всеки човек, който вярва.

Translate