понеделник, април 22, 2019

Нотр-Дам де Пари: Свръхестествена намеса на Божията майка за Франция

Тази нощ не беше направена за сън. При гледката на Нотр Дам в пламъци емоцията беше твърде силна, тъгата твърде беше интензивна, молитвата също беше необходима. И мислейки, че точно предишния ден все още проповядвах под тези хилядолетни сводове, където бях ръкоположен преди почти тридесет години! Не мога да изразя тъгата, която ме изпълва, когато мисля за толкова много радостни спомени, които изчезнаха в дима......

Бихте ли вярвали обаче, че ужасът ми бързо отстъпи в мен до някаква възхитена благодарност? Думите, които винаги съм искал да чуя, сякаш бяха изказани за това смъртоносно събитие. По време на тези мъчителни часове всъщност изглеждаше, че старият петел на Галия се събужда от неговата апатия.

Колко великолепни единодушни думи, които медиите предаваха настойчиво и непрекъснато! От туристи,зрители, журналисти, политици, духовници, естети, пожарникари,....хора от всички възрасти, от всички среди, от всички религии....Тайнственото общение най-накрая сякаш царува над народа на Франция, който през последните няколко месеца толкова тъжно показа световното разделение.  Това единство, което едно президентско послание, планирано за същата вечер, вероятно нямаше да успее да направи, Дева Мария, света Богородица го направи пред нашите зашеметени очи. И какво, ако отново беше свръхестествената намеса на Божията майка, която възстанови нашата скъпа и стара страна вълната на надеждата?

Разбира се, съществува безкрайната болка от това да се видят тези пустинни руини, непоправимата загуба на толкова много произведения на изкуството и унижението да се изправим пред колосалната задача на възстановяването. И все пак, в тази Страстна седмица, водеща до победата на Великден, християните отново казват, че Бог може да донесе добро от злото. Това бедствие е обещанието и началото на това прераждане? Дали тези все още пушещи камъни, за които Господ ни каза вчера, че ще плачат, ако не ги чуем, призовавайки за внезапна промяна и вяра?
                           Отец Гийом де Ментьер                                 
(отец де Ментьер е свещеник от Парижката епархия- той е отслужвал постните служби в Нотр-Дам през 2019 година)

Translate