понеделник, април 22, 2019

Чудесата в скита Света Анна

Таня Илиева


Атонският скит,, Света Анна" е известен с чудотворната си икона, която покровителства майчинството. Много хора след молитва са получили деца.

До нея е поставена една необикновена лампа с яйце. Това е подарък от турският султан, подарена преди почти 200 години на скита в знак на благодарност.

Историята на тази лампа е следната. Турският султан дълго бил останал без деца, а това при мюсюлманите се смята за  почти за проклятие на семейството. Султанът остарявал, а надеждата да има наследник, не губел.

И така, той чул за чудотворната икона на светата праведна Анна, която чувала молитвите на хората за деца. Султанът тогава изпратил подаръци и помолил за светена вода и масло от светилника.

На връщане поклонниците си помислили:,, Защо, той не е християнин! Как да му дадем маслото от светилника и светената вода......." И те излели маслото на земята. 

Но султанът продължавал да вярва и след като започнал да заплашва други поклонници да му занесат масло от светилника и светена вода. Те били изплашени и разказали на монасите от скита за своето нещастие:
,, Какво да направим? Или ще дадем масло от светилника и светена вода на врага на Църквата- или той ще ни убие.
Ще направим следното!- отговорили отците от скита- Ще му дадем обикновена вода и масло!"
Така те решили. Поклонниците отнесли на султана обикновена вода от потока и обикновено масло и така били спасени. И султанът я изпил и чрез молитвите на света Анна скоро му се родил син.
В знак на благодарност, султанът изпратил скъпоценна лампа в скита на света Анна. Но крадци скоро откраднали камъка по средата на лампата, а султана изпратил сребърно яйце на негово място.
Също  се случва отново и отново чудо пред монасите и поклонниците всяка година. Голямата лампа, намираща се срещу царските двери започва да се поклаща напречно от 9 часа на 12 април  в продължение на три дни.Монасите по този случай казват следното:,, Само Господ знае какво ще стане. Не трябва да изпадаме в догадки и отчаяние, а да се молим".  
Всеки,който идва да се поклони на светата праведна Анна, може да се увери в тази история и да види старата лампа на султана. Тази история ни напомня за някои епизоди от Евангелието.

Translate