понеделник, януари 21, 2019

Москва връща на Сърбия страница от Евангелието на Мирослав

Таня Илиева


В Сърбия ще бъде върната 166 страница от Евангелието на Мирослав, а в замяна Белград ще върне картини на руския художник Николай Райрич, е заявил президентът на Русия Владимир Путин по време на посещението си в Белград. Мирославското евангелие е най-старият артефакт принадлежащ на Сърбия, който се съхранява в Руската национална библиотека.

Евангелието на Мирослав е средновековен илюстриран евангелски ръкопис състоящ се от 362  страници от пергамент с много богата украса. То  един от най-старите документи, които са запазени на църковно-славянски език.

Евангелието е създадено от Мирослав Зачлюми, брат на Стефан Неманя. Ръкописът е открит в манастира,, Хилендар" от трима руски учени. То  написано в Котор между 1186 - 1190 година, като препис от по-стара книга. Повечето страници са написани от непознат писар, като последните му страници са дело на писаря Григорий Сръбски.

За първи  път страница от Евангелието е изложена в Киев, която е изрязана от книгата в библиотеката на Хилендарския манастир през 1845 година.

Днес книгата се намира в колекцията на Националния музей на Сърбия в Белград.

През 2005 година книгата е призната  за световен паметник на културата от ЮНЕСКО.

Translate