понеделник, януари 14, 2019

Света Богородица Меликиотиса- иконата по която са били изстреляни 55 патрона

Таня Илиева 


Вече половин век жителите на селото Мелики в Иматия живеят с чудото сътворено от иконата на Пресвета Богородица.
Това чудо е свързано с тяхната Богородица, която е спасила селото и стотици войници от смъртта по сигурна смърт по време на гражданската война в Гърция. 

Иконата на Пресвета Богородица е била в неизвестност до 2014 година, и отново тогава е била открита.

Енорийският свещеник на църквата ,, Света Параскева", отец Георги я открил отново. Местните хора смятали, че нейното повторно появяване  е знак от Бога.

Рядкото изображение на Богородица, привлича всеки, който я е видял за първи път. И второто което я отличава и е прави специална и за което местните хора хора я наричат чудотворна са 55 -те патрона, които са оставили следи  по цялата икона, с изключение на лицето, което останало непокътнато.

Това се е случило на 17 март 1947 година по време на Гражданската война в Гърция. Районът бил окървавен. Местното население и войниците потърсили подслон в църквата,, Свети Николай, за да се предпазят от партизаните. Но някой ги е предал. Преди разсъмване са се чули първите изстрели. Последвал опит от страна на партизаните да разбият вратата на църквата. Но това било невъзможно за тях. Тогава започнали да стрелят и те влезли, когато свършили патроните и били зашеметени от видяното вътре. Никой от хората, които били вътре не бил пострадал. Всички патрони били попаднали в иконата на Пресвета Богородица. Уникалното в случая било, че нито един патрон не бил попаднал в нейното лице. Тя продължавала да гледа всички с неизчерпаема  любов.

Translate