неделя, декември 16, 2018

Патриарх Вартоломей е дал на съд университета в Принстън за изгубените ръкописи от манастира в Драма

Таня Илиева


Ръкописите са едновременно свещени текстове и произведения на изкуството от византийската епоха, които са възраст от повече от 1000 години и които се намират в университета в Принстън като част от завещание.

Университетът получава дарението през 1942 година от попечител на възпитаник, който ги е купил от немска аукционна къща 20 години по-рано.

Миналият четвъртък, духовният водач на Източноправославната църква патриарх Вартоломей е завел дело в съда и заявява, че ръкописите са били откраднати и иска връщането им, като се твърди, че те са откраднати по време на Първата световна война от манастира,,Света Богородица Иконифисиса" в северна Гърция.

В жалбата, която е подадена във федералният съд в Ню Джърси се казва, че през 1917 година българските войски са нахлули в манастира, нападнали монасите и ограбили ръкописите.
Сред доказателствата в жалбата се изтъква следното:Това са гръцки ръкописи които се намират в Принстън с датировка от 6 до 19 век, според каталог на университета издаден през 2010 година и индентифицирани като ръкописите, които са взети от манастира през 1917 година от българските войски.
,, Това е каталогът на Принстън, който е издаден относно колекцията на университета и е съставен от служители на Принстън. Според нас това е достатъчно доказателство" - заявява адвоката на Вселенската патриаршия Георгиус Цугаракис.

Университетът отговори в изявление от миналия петък, че е напълно уверен в произхода на ръкописите. И те не са откраднати.
Ръкописите от византийската епоха ,които  са предмет на търсене , са ,, Коментар на евангелието на Матей" на свети Йоан Златоуст, ,, Лествицата (Небесната стълба на Йоан лествичник") Освен това ишците искат връщането на ,, Коментар на Евангелието на Матей"препис от 16 век., която според тях е бил откраднат от българските войски през 1917 година и закупено от Принстън през 1921 година. 

Първоначално патриаршията е предявила претенции относно пет ръкописа, в писмо до Принстън изпратено през 2015 година в което те се наричат,, неизличими и безценни парчета от византийската култура и осветени писания, които все още са ценни и почитани в Източноправославната църква и нейното паство".

Университетът е отговорил, че два от ръкописите са датирани и подарени преди 1917 година на втори манастир, който ги е продал по-късно.


Translate