неделя, декември 16, 2018

Неделно четиво: Евангелие от Лука 14:16-24.

А Той му отвърна: един човек приготви голяма вечеря и покани мнозина; и в часа за вечеря изпрати слугата си да каже на поканените: дойдете, понеже всичко е вече готово.
И  почнаха всички като сговорени да се извиняват. Първият му рече: купих си нива и ще трябва да отида да я видя; моля те, извини ме.
Другият рече: купих си пет рала волове и отивам да ги опитам; и затова не мога да дойда.
И като се върна, слугата обади това на господаря си. Тогава стопанинът на къщата се разсърди и рече на слугата си: излез по-скоро по стъгдите и улиците на града и доведи тук бедните, маломощните, хромите и слепите.
И рече слугата: господарю, извършено е, както заповяда, и още място има.
И рече господарят на слугата: излез по друмищата и плетищата,и, колкото намериш, накарай ги да влязат, за да се изпълни къщата ми. 
Защото, казвам ви: никой от поканените няма да вкуси от вечерята ми. Понеже мнозина са звани, а малцина -избрани.

Псалом 

Благославяй, душо моя,Господа, и цялата моя вътрешност да благославя Неговото свето име. Благословяй, душо, моя Господа и не забравяй ни едно от Неговите благодеяния. Той прощава всички твои безакония, изцелява всички твои недъзи; избавя от гроб твоя живот, увенчава те с милост и щедрости; насища с блага твоето желание: подновява се като орел от твоята младост.Господ дава правда и съд на всички обидени. Той показа Своите пътища Мойсею, на Израилевите синове- Своите дела. Щедър и милостив: Той се не гневи до край, нито се вечно сърди. Той не ни стори според нашите беззакония и не ни въздаде според нашите грехове: защото, колкото е високо небето над земята, толкова е велика милостта на Господа към ония, които се боят от Него; колкото е далече изток от запад, толкова е отдалечил Той от нас нашите беззакония; както баща милува синове, тъй и Гсопод милува ония, които Му се боят. Защото той знае нашия състав,помни, че ние сме от пръст. Дните на човека са като трева; като полски цвят- тъй цъвти той: понесе се над него вятърът, няма го, и мястото му вече го не познава. А милостта на Господа е от века и до века към ония, които Му се боят, и правдата Му е върху синовете на синовете, които пазят завета Му и помнят заповедите Му, за да ги изпълняват. Господ е поставил Своя престол на небесата, и царството Му всичко обладава. Благославяйте Господа, всички Ангели Негови, крепки по сила, които изпълнявате Неговата дума, като слушате гласа  на Словото Му; благославяйте Господа, всички Негови войнства, Негови служители, които изпълнявате волята Му; благославяйте Господа, всички Негови дела, по всички места на Неговото владичество. 
Благославяй, душо моя, Господа! 
По всички места на Неговото владичество, благославяй, душо моя, Господа!

Из притчи Соломонови 

Мъдър син радва баща си, а глупав човек нехае за майка си. За малоумен глупостта е радост, а разумен човек ходи по правия път. Без съвещание предприятия се разстройват, а при множество съветници те успяват. Радост за човека е добрият отговор от устата му, и колкото добра е дума, казана о време! За мъдрия път на живота е нагоре, за да се отклони от преизподнята долу. Господ ще съсипе дома на горделивите, а междата на вдовицата ще заякчи. Помислите на лошавите са гнусота пред Господа, а думите на непорочните са угодни Нему. Користолюбивият ще разсипе своя дом, а които мрази подаръци, ще живее. Сърцето на праведния обмисля отговора, а устата на нечестивите изригват зло. Приятни са пред Господа пътищата на праведните; чрез тях и враговете стават приятели. Господ е далеч от нечестивите, но чува молитвата на праведните. Светъл поглед сърце радва, добра вест кости гои. Ухо, внимателно към учението на живота, между мъдри пребъдва. Който отхвърля поука, немари за душата си; а който, слуша изобличение, разум придобива. Страх Господен учи на мъдрост, и пред славата върви смирение. Кроежите на сърцето принадлежат човеку, но отговорът на езика е от Господа. Всички пътища на човека са чисти в неговите очи, но Господ притегля душите. Предай делата си Господу, и твоите предприятия ще се изпълнят. Господ е направил всичко за Себе Си, и нечестивия пази за злочест ден. Всеки горделив по сърце е гнусота пред Господа: можеш да се обзаложи, че той не ще остане ненаказан. Начало на добрия път е- да се върши правда; това е по-угодно пред Бога, нежели да се принасят жертви. Който търси Господа, ще намери знание с правда; които наистина Го търсят, ще намерят мир. С милосърдие и правда се грях очиства, и със страх Господен се зло отклонява. Кога пътищата на човека са угодни Господу, Той и враговете му примирява с него. По-добре малко с правда, нежели много печалби с неправда. Сърцето на човека обмисля своя път, но стъпките му Гсопод насочва.

Translate