неделя, декември 09, 2018

Неделно четиво: Евангелие от Лука 13:10-17

В една от синагогите Той поучаваше в събота, и ето една жена с немощен дух от осемнадесет години; тя беше прегърбена и не можеше никак да се изправи
Като я видя Иисус, повика я и рече и: жено освобождаваш се от недъга си!
И сложи ръцете Си върху нея, и тя веднага се изправи и славеше Бога.
При това началникът на синагогата, негодувайки, задето Иисус в събота изцери, заговори и рече на народа: шест дена има, през които трябва да се работи; в тях дохождайте и се лекувайте, а не в съботен ден.
Господ му отговори и рече: лицемерецо, не отвързва ли всеки от вас вола си или осела си от яслите в събота, и не води ли да го пои?
А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал, ето осемнадесет години, не биваше ли да се освободи от тия връзки в съботен ден?
И когато Той говореше това, всички, които бяха против Него, изпитваха срам, а целият народ се радваше за всички славни дела, вършени от Него.

Из пророчеството на Исаия

Ето Господ, Господ Саваот, ще отнеме от Йерусалим и от Иуда жезъл и тръст, всяка хлебна и водна подкрепа, храбър вожд и войн, съдия и пророк, ясновидец и старец, петдесетник и велможа, съветник, мъдър художник и изкусен гадател. И ще им даде момчета за началници, и деца ще владеят над тях. В народа един ще угнетява другиго, и всякой - своя ближен; момче безсрамно ще се големее пред старец, и простак- пред велможа. Тогава човек ще се хване за брата си, в челядта на баща си, и ще каже: ти имаш одежда, бъди ни вожд, и тия развалини да бъдат под твоята ръка. А той с клетва ще каже: не мога изцели раните на обществото; и в моята къща няма ни хляб, ни одежда: не ме правете вожд на народа. Тъй се е рушил Йерусалим, и падна Иуда, защото езикът им и делата им са против Господа, оскърбителни за очите на Неговата слава. Изразът на лицето им свидетелствува против тях, и за греха си те разказват открито, както содомци, не крият: горко на душата им! защото сами на себе си навличат зло. Кажете на праведника: блазе му! защото ще яде плодовете на делата си; а на беззаконника- горко му! защото ще има отплата за делата на ръцете му. Притеснители на Моя народ са деца, и жени владеят над него.
Народе Мой! твоите вожди те въвеждат в заблуда и са развалили пътя, по който вървиш. Дигна се Господ на съд- стои, за да съди народите. Господ влиза в съд със старейшините на Своя народ и с неговите князе.

Translate