вторник, декември 05, 2017

Манастирът,, Свети Сава Освещени" във Витлеем

Таня Илиева



Лаврата на свети Сава Освещени е православен мъжки манастир ,намиращ се на територията на западният бряг на река Йордан в Иудейската пустиня,в долината на Кедрон.Той е основан през 484 година от преподобни Сава Освещени.Той е един от старите общежителни манастири.Намира се под юрисдикцията на Йерусалимската православна църква.

Манастирът е основан от преподобни Сава в Иудейската пустиня.Първата постройка станала пещерната църква,построена след като са се събрали около пустинника ученици.Манастирът се ползвал с поддръжката на император Юстиниян Първи,при него  били построени манастирските стени и кулата за наблюдение,която се нарича Юстиниановата кула.Към края на живота си  свети Сава в основаният от него манастир събрал около себе си 5000 монаси. През 7 век в лаврата приел монашеството и живял около 50 години там свети Йоан Дамаскин, в днешно време е съхранена гробницата му и килията.В манастира има костница, където се съхраняват костите на монасите убити от персите през 614 година.

За времето на съществуването си в лаврата монашесткият живот никога не е прекъсвал.В днешно време игумен е йерусалимският патриарх, а управлява назначен от него архимандрит заедно с двама помощници.

По стара традиция манастирският устав забранява на жени да влизат в манастира.За своята майка София, преподобни Сава е посторил Женската кула, която се ползва от жените,които имат желание да живеят близо до лаврата.В манастира никога не е имало електричество, а се използват електрически фенери.      


Translate