сряда, декември 06, 2017

Това, което не знаем за свети Николай Мирликийски чудотворец

Таня Илиева

  1. Свети Николай Чудотворец са две личности.Свети Николай Пинарски  е живял през 6 век и е бил игумен на Синайският манастир.За светеца от Ликия, архиепископ,и почитан като чудотворец това заблуждение е било живо дълги години,че в църквата има само един свети Николай Чудотворец.Затова в житията на свети Николай възникнали исторически несъответствия.Например това че, свети Николай е ходил на поклонение в Светите места, свети Николай Пинарски е направил поклонение в Светите места.Подобна грешка възникнала с имената на родителите на свети Николай Мирликийски Чудотворец.В житията се споменават родителите на свети Николай Пинарски.
  2. Дамаскин Студит, митрополит на Навпакт и Арта казва,че свети Николай Мирликийски Чудотворец е ударил Арий по бузата.Свети Николай Мирликийски Чудотворец не е споменат в протоколите на Никейския събор и следователно не е присъствал.
  3. Животът в Мира,в границите на Византия,през 12 век не е бил спокоен.Ликия постоянно е била нападана от селджуците.Бари бил важен търговски център.И жителите на града искали да завладеят мощите на свети Николай Мирликийски Чудотворец.
  4. Антропологичните изследвания потвърдили, че иконите достатъчно точно предават облика на свети Николай.През 1953 година по време на реставрация на църквата, където са мощите на свети Николай, Луиджи Мартино,анатом от университета в Бари с разрешението на Ватикана изследвал костите.Професор Мартино направил заключение и за болестите и уврежданията причинени на свети Николай Мирликийски Чудотворец.



Translate