неделя, ноември 04, 2018

Свети Георги Карслидис- един съвременен светец

Таня Илиева


Свети Георги Карслидис е роден през 1901 година като Атанасий Карслидис в Аргиопол Понтийски сега Гюмюшхане, Турция, в семейство на строител,от ранно детство е останал кръгъл сирак. Когато е бил на седем годни, родствениците, които го отглеждали се преместили в Ерзурум. Скоро той напуснал дома си и след дълги странствания  достигнал до Тифлис, където бил приет в манастира,, Живоносен Източник".

На 20 юли 1919 година той бил подстриган като расофор с името Симеон. Скоро след това заедно  с други монаси бил арестуван от болшевиките, попаднал в затвора и осъден на разстрел.
Въпреки, че след като били изстреляни 3 куршума в областта на главата, той оцелял.

През 1923 година той се премества в Драндския манастир близо до Сухуми. На 2 септември 1925 година той бил ръкоположен от митрополит Йоан Маргинашвили за презвитер  и получил монашеското име Георгий. 
През 1929 година емигрирал в Гърция заедно с няколко семейства на понтийски гърци. 
От 1930 година до края живота си той живял в село Сипс сега Таксиарх, на 11 км от град Драма, където основал неголям манастир в чест на Възнесение Господне, където бил единствен монах.
Той получил народната любов и се почитал като старец. Отличавал се със строг аскетизъм и прозорливост. Предвидил Втората световна война, окупацията на българските войски в Македония и гражданската война в Гърция.

Починал на 4 ноември 1959 година в Таксиарх, Гърция. След неговата смърт последвали много чудеса и изцеления. 

Канонизацията  на старецът Георги Карслидис, Нови изповедник станала на 2 ноември 2008 година по време на посещението на патриарх Вартоломей в град Драма.
 Старецът така поучавал:

,,Постът, бдението, молитвата- това са дарове небесни. Нужни са също и делата, защитата и помощта към бедните. Молитвата без милост е мъртва.
Обичайте всички хора, дори и вашите врагове. Това е най-основното нещо. Винаги  имайте любов- и както за тези, които ни обичат, така и и за онези, които ни мразят.Да прощаваме на тези, които ни обичат и на тези, които ни са направили и най-голямото зло. Тогава  ще бъдем истински чада Божии".

Translate