понеделник, ноември 19, 2018

Върната е открадната мозайка на 1600 години

Таня Илиева

Една от последните мозайки на византийското изкуство открадната от Кипър е открита миналата седмица от известен холандски детектив, който я е открил в британско семейство.
Артър Бранд е наричан ,, Индиана Джоунс на света на изкуството" и благодарение на неговите усилия е издирено откраднатото произведение на изкуството, търсенето на което е продължило две години из цяла Европа.

Артър Бранд е заявил, че е върнал мозайката изобразяваща свети апостол Марк в петък на церемония в посолството на  Кипър в Хага.

Издирването е станало чрез редица посредници включително и в подземния свят, така е била проследена липсващата мозайка до апартамент в Монако.

,, Мозайката беше притежание на британско семейство, което е купило мозайката преди повече от четири  десетилетия. Те бяха  ужасени, когато разбраха, че това  е всъщност безценно съкровище на изкуството".

Мозайката е свалена от църквата ,, Света Богородица Канакария", която се намира на около 105 километра от Никозия, която е разграбена през 1970 година по време на турската инвазия.

,, Мозайките от Канакария са от голямо значение  в християнското изкуство и световната култура", отбелязва Мария Пафити, бивш началник на британската аукционна къща Кристис.

Британското семейство се е съгласило да върне мозайката на кипърския народ в замяна на символично заплащане покриващо  разходите за възстановяване и съхранение.

Днес мозайката е пристигнала в Кипър

Translate