четвъртък, октомври 11, 2018

В манастир близо до Кишинев фреска на свети великомъченик Димитър се подновява сама

Таня Илиева

Стенопис на свети великомъченик Димитър в един от молдавските манастири намиращ се  на 40 километра от столицата Кишинев нееднократно се обновява сам.

Фреската представляваща свети великомъченик Димитър в цял ръст е изписан  преди повече от два века в манастира Курчи, който се намира в окръг Орхуец, на 40 километра северно от Кишинев. Неколкократно са правени опити да бъде скрит от света, в съветско време е бил боядисан с черна боя, покриван със сажди и вар. Но въпреки всичко това цветовете на това необикновено творение се появяват отново и отново.

Великомъченик Димитър е изобразен от външната страна на манастирските стени и е подложен на вятър, дъжд, сняг и слънце. Независимо от всичко това, природата оказва  слаб ефект върху външния вид на стенописа. Подобно на други стенописи образът на свети Димитър е нарисуван върху влажна мазилка с бои на  водна основа.Разбира се, има видими следи от времето, но това са само малки пукнатини и леко избеляла боя. Свети Димитър е обичан повече от вярващите, но не от съветската власт.

В края на 50-те години на миналия век в Молдова е започнало масово затваряне и унищожаване на манастири и църкви. Това не подминало и манастира. Монасите били изселени и иконите, както и другите неща били отнесени в неизвестна посока. Манастирът е бил превърнат в болница за психично болни и страдащи от алкохолизъм.

Въпреки това стенописът не е било възможно  да се унищожи. Дошла инструкция да се заличи, за да не се вижда повече.

,, През 60-те години на миналия век стената е покрита за първи път  с черна боя от неизвестен произход. И вместо образът се появил на стената правоъгълник висок два метра, но след известно време изображението започнало да се появява  под боята. Атеистите пак опитали. Но след няколко години силуетът на великомъченика, цветните дрехи отново се появили от черната боя. Опитали да го покрият с вар, но свети Димитър  се връщал отново.",разказва един от монасите на име Авраам.
Не само стенописът на свети Димитър, е бил зачеркнат. На територията на манастирската църква има още две фрески, които са били заличени. Според жителите на село Куркчи те са били замазани със смола, разтворена в бензин. Тези образи също започнали да се появяват, но по-бавно от образа на великомъченик Димитър.

Монахът Авраам казва:,, Това обновяване  на стенописите е чудо, което се обяснява с Божието провидение. Фактът, че изображението се появява отново и отново,въпреки злото на хората, означава само едно нещо: мястото на тези образи е точно тук, в манастира. Например, нищо  не може да унищожи образа и силата  на свети великомъченик Димитър. Дори когато  изображението на  светеца е било напълно заличено, той не е преставал да лекува болните.

Translate