четвъртък, септември 06, 2018

Вселенският патриарх заяви, че Константинополската патриаршия притежава изключителните права да решава проблемите в православието

Таня Илиева 

Константинополската патриаршия има изключителните права да решава проблемите на православния свят, е заявил патриарх Вартоломей.
„ Вселенската патриаршия е отговорна за създаването на църковен и каноничен ред, доколкото има изключителна канонична привилегия за изпълнение на тава  висше и изключително задължение... Ако Вселенската патриаршия някога изостави тази си отговорност и си отиде от междуправославната  сцена, то поместните църкви ще бъдат като„ овце без пастир", е казал патриарха на Архиерейския Събор в Истанбул.

Както се съобщава, една от главните теми на това събрание са били„ въпросите, представляващи междуправославен интерес" в частност ситуацията в Украйна, където властите се обърнаха през месец април с молба за даване на томос за създаване на независима църква.
Против това решение категорично се изказа Московската патриаршия, като се обоснова на каноничната необоснованост за намеса на Константинопол в делата на Украйна.

При това УПЦ на Московска патриаршия твърди,че е единствената канонична православна църква в тази страна, за даване на томос не е молила, като е посочила, че пътят към единство е украинското православие, а не извън него.

По същото време в своето програмно слово пред Събора патриарх Вартоломей е предположил, че опитите да се разрешат проблемите в православието без участието на Вселенска патриаршия ще завършат без резултат и неуспех.
„ Понякога ние сме поставени пред изпитания и изкушения, само защото някои хора вярват погрешно, че ако могат да обичат Православната църква, а не Вселенската патриаршия, забравяйки, че тя олицетворява истинския дух на Православието. Константинополската църква се стреми към единството и стабилността на православието, към едно общо свидетелство на църквата. Вселенската патриаршия, като отговаря за запазването на единството и координацията на вътрешно -православните отношения и Всеправославните инициативи, които са предприети в тази свещена служба в православния свят, вярно придържайки се към неизмените принципи на еклесиологическата и канонична традиция на бащите ни" е казал патриарх Вартоломей.

Предстоятелят е посочил, че предизвикателствата пред Църквата, като доминацията на техническия прогрес, секуларизацията, глобализацията, социалната несправедливост, култа към печалбата, проблемите на околната среда, религиозния фундаментализъм, сблъсъка на цивилизациите. Всичките тези проблеми, по негово мнение, изискват съвместен отговор на християните. 

В тази връзка патриарх Вартоломей е припомнил думите на един от най-влиятелните константинополски йерарси, митрополит Йоан Пергамски, че,, света, с които ние се сблъскваме, православието не може да бъде свидетел,разделен на много части, а по-скоро свидетел с едни уста и едно сърце".Сърцето на Константинополската патриаршия е длъжно да напомня на всички, за католичността и универсалния характер на Църквата, за насърчение на духа на помирение, който да победи конфликтите и да служи на единството на православието"


Translate