четвъртък, август 23, 2018

Открадната икона на свети великомъченик Георги се завръща в Кипър

Таня Илиева

Гръцка православна икона на свети Георги от 1829 година, открадната от село Каравас в Кипър след турската инвазия през 1974 година, ще бъде върната, след като е била конфискувана от швейцарските власти.

Иконата  е била конфискувана само часове, преди да се проведе търг в аукционна къща Колер в Цюрих. Процесът по връщането е приключил за по-малко от година, след тясно  сътрудничество между кипърската църква, кипърските и швейцарските власти.

Иконата в този момент е в кипърски ръце в Швейцария и ще бъде върната от представител на Църквата на Кипър.

Иконата се е намирала в църквата,, Свети Георги" в село Каравас до турското нашествие през 1974 година. Сегашният и собственик не е знаел,че иконата е била открадната и е приел да я предаде на кипърските власти, след като научил за нейния произход. Няма данни за националността на собственика или за начина на придобиване.

Правните  процедури за връщането на иконата са започнали след подадена от църквата на Кипър жалба. Църквата е сътрудничела с министерството на правосъдието, полицията, посолството на Кипър в Италия и швейцарските власти.

По информация от посолството на Кипър в Рим, епископ Порфириос от Неаполис е изпратил писмо през месец август 2017 година, с което е информирал шефа  на кипърската полиция за насроченият за 22 септември търг. След това кипърската  полиция е информирала Интерпол с искане иконата да бъде върната.

Това е станало възможно само часове преди иконата да отиде на търг, а швейцарските власти са поискали повече информация от кипърските си колеги. Били са представени документи , които удостоверяват кипърския произход на иконата и факта, че е артефакт и е защитена.Впоследствие швейцарската прокуратура  е поела случая. Иконата е била върната  по-рано през този месец и очаква да отпътува за Кипър.

Иконата изобразява свети Георги убивайки дракона и е заобиколен от 16 по-малки изображения, от чудесата и мъченичеството му.

Translate