четвъртък, август 23, 2018

Тълпа от 50 мюсюлмани е нападнала християни, които защитавали църква в Пакистан

Таня Илиева
Тълпа мюсюлмани е нападнала християни в Пакистан при което един от мюсюлманите е счупил ръката на 10- годишно момче. Инцидентът се е случил на 2 август в селото Варан Чак Балян в Касур и причината е била имуществен спор.

Башир Масих, един от пострадалите изяснява, че мюсюлманите начело с човек на име Мухтар Ахмад, искали да вземат под свой контрол  спорна земя, където 40 християнски семейства строели църква посветена на апостол Матей. Християнските семейства са строели църквата със свои пари, но били подложени на преследване.
След възникналия спор, както разказва Масих,, мюсюлманите нападнаха християнските мъже, жени и деца с оръжия и палки. Те тежко са ранили двама човека, другите също имали наранявания. Тълпата взела камъните предназначени за църквата".

Сред тежко ранените юноши били 18-годишният Ананд Масих, който получил 8 шева на устните си, а 10 годишният Сагар Масих му била счупена лявата ръка.

Все по-често има съобщения  за прояви на ненавист спрямо християните. Местните християни се оплакват в полицията, но оттам им отказват да регистрират жалбите им против мюсюлманите.

,, Когато християните се оплакват от мюсюлманите в полицията, им казват да си мълчат  и да не споменават за ситуацията, като свързана с религията..... Полицията е несправедлива по този въпрос".

Мюсюлманите неведнъж са нападали християнски храмове през изминалата година, в това число и в Сахавал, в провинция Пенджаб. Двадесет мюсюлмани по време на утрената литургия са нападнали с брадви и палки, които набили мъжете, жените и децата.

Християнските жени основно са малтретирани в Пакистан. През месец април 25- годишна християнка от щата Пенджаб е била застреляна, защото е отказала брак на мюсюлманин.

Асма Якуб е получила 90% изгаряния по тялото си, въпреки усилията на лекарите е починала.

Шамун Кайзер, бивш депутат, казва за последният инцидент,, Държавните служители смятат, че свободата на религията е да празнуваш Рождество Христово и Великден, но това е нещо повече, отколкото да ходиш на църква и да отбелязваш празниците". 

Translate