петък, август 24, 2018

Свети Козма Етолийски: За брака

Равенството между мъжа и жената

Когато Бог е сътворил мъжа, жената не е съществувала още. И всеблагият Бог взел от мъжа едно ребро и сътворил жената. Сътворил я равна на мъжа, а не по-ниска от него.

Така че вие, християни, трябва да се радвате на жена си и да я обичате като равна, а не да я считате за ваша робиня. В края на краищата това е също творба на Бог, колкото сте и вие.
Имайте една вяра, в едно кръщение, едно евангелие, едно свято причастие и един рай, в който ще бъдете блажени. Бог не счита жената за по-малко достойна от вас. Защото той не я е създал от краката, за да не я презира съпругът. Не я е създал от главата му, за да не пренебрегва съпруга си. Той я е създал от реброто в средата, за да стане спътница на мъжа си, направил я е такава, че да е като душата му, после дал име на него Адам, а на жената Ева.

Благословеният брак

Радвайте се е се веселете хиляди пъти, сключвайки целомъдрен брак. Сред многото  блага всеблагият Бог ви е дарувал на вас и благословено съпружество. Плачете за нечестивите и неверните: освен всичките злини те имат омразен брак.
Слушай, детето ми! Когато искаш да се ожениш, първо се увери, че бъдещата ти съпруга не се намира в родствени отношения с тебе, защото това е забранено от църквата. След това узнай, има ли тя в сърцето си страх от Бог. И на трето място дали тя е украсена със справедливост. Ако вземеш бедна жена ще получиш робиня. Ако вземеш богата жена ще станеш неин роб.
Преди всичко, изповядайте се и венчайте в църква.

Свещеникът пита младоженеца„ Приемаш ли Йоан, Мария като жена?" И ако е съгласен младоженеца му дава свещ. И същия въпрос свещеникът задава на булката:,, Приемаш ли Мария, Йоан за съпруг?" И ако е съгласна, тя не отговаря, само кима с глава. Ако не желае и всичко е по принуда, тя отговаря:,, Не искам". И ако невестата така отговори, свещеникът не трябва да ги венчава, защото заради тях ще бъде наказан. Ако пък са съгласни и двамата свещеникът ги венчава, после след всичко ги причестява. И тогава дори да има някакво препятствие той ги причестява от една чаша. После с песни ги изпращат до къщата им, където свещеника извършва молитва, благославя трапезата и си отива.

И след три дни двойката може да влезе в брачни отношения, но да се въздържа в неделя и празниците с правилното християнско благочестие. Бог не е дал жената за блудство, а да ражда деца. И ти, съпругът и, трябва да избягваш другите жени, както избягваш змията. И не само другата жена, но и своята в определено  време. Ако жена ти забременее, трябва да се въздържаш. Ако е родила, и не и е четена чистата молитва след изтичане на 40 дни, значи, тя не се е очистила. И ако искаш да встъпиш във връзка със своята жена, спомни си този пример: попитай земеделеца колко често засява полето. Веднъж в годината, след като изчаква, докато не узрее и след това пожъне. Тогава, ако иска, той пак го посява. И така ,братко. А ти встъпил ли с жена ти във връзка , и тя да забременее? Остави я, докато не роди, не изминат 40 дни, и тя да се очисти, после след всичко това сей отново. И нека да имаш 40 деца, 50 също.

Искам  да дам едно сравнение, но то е срамно и ще искаш да ме осъдиш. Не виждаш ли животните, които се съединяват, когато самката забременее и после роди, те отново встъпват във връзка? Правейки така, ти вредиш на себе си.Постъпи иначе: смири се, признай, че си недостоен, грешен и по-лош от животните, осъди себе си и така Бог ще може да се смили над вас и да ви спаси. Но да извършиш греха и да се гордееш със себе си, считайки се за светец, това позволено ли е?

Тогава Бог ще благослови съпруга, съпругата и децата им и те не ще срещнат никаква пречка, нито изкушение, нито друго зло. Така  и те ще просперират в живота на земята и ще отидат в рая за вечна младост. И няма да има власт, която  ще раздели двойката. Само раздялата и блудството са разделени.

Translate